Tunceli’de 1915 Ermeni olaylarının 100. yılını anmak üzere bir araya gelen vatandaşlar Hozat’ın Kayışoğlu Yarması mevkiinde hayatını kaybeden Ermeniler anısına basın açıklaması yapıp karanfil bıraktı.
İlde bulunan bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşların katıldığı anmada grup adına açıklama yapan Dersimli Ermeniler ve Aleviler Dostluk Derneği (DERADOST) İl Başkanı Serkan Sariataş, “1915 soykırımında Ermeniler bu kayalıklardan iplerle bir birlerine bağlanarak aşağıya atıldılar. Burası aynı zamanda 1938’de de katliam noktası. 38’de de buradan Dersimlileri attılar. Bu nedenle sembolik bir anlamı var, bundan dolayı burayı tercih ettik” diye konuştu.
Devletten 1915 yılında yaşananlardan ötürü özür beklediklerini söyleyen Sariataş, “İnkardan utanıyoruz. Başımız öne eğik. Oysa biz onurlu bir ülkenin gururlu, başı dik, alnı açık yurttaşları olarak dolaşmak istiyoruz. Bu düşürülmüşlüğü hak etmiyoruz, devletin boynumuzu bükmeye hakkı yok. Yurttaşı olduğumuz devlet, tarihimizde olanları açıkça ifade etmelidir. Demelidir ki; “Sizi kırdık, şimdi büyük, onurlu bir devlet olarak özür diliyoruz ve özrün gereğini yapacağız.” Ancak bu söylem yere düşmüş onurumuzu ayağa kaldırabilir” ifadelerini kaydetti.
Açıklamanın ardından tarihi Ergen Kilisesi’ni ziyaret eden grup, burada mum yakıp Ermenice dua etti. Anma, vatandaşlar tarafından lokma dağıtılmasıyla son buldu.