Yıllar önce Almanya’dan tatil için memleketi Tunceli’ye gelen Ali Es, Tunceli’nin birçok yerinde bulunan kayalıklarda insan ve hayvan siluetleri olduğunu tespit etti. Ali Es, bu durumu fark ettikten sonra Tunceli’de bulunan birçok kayalık alanı fotoğraflamaya başladı. 2008 yılından beri üzerinde siluet olan kayaları araştırıp fotoğraflandıran Es, bölgedeki kayalıkların tescillenip Türkiye'nin kültür mirası içerisinde yer alması gerektiğini belirtti. Böylece hem Türkiye'nin hem de Tunceli’nin turizmine katkı sağlanacağını söyledi.

Yıllardan beri bu işe yoğunlaştığını ifade eden Ali Es, "2008 yılında kayalık bir alanda insan sulieti gördüm. Vadide gezinirken buna benze birçok heykel gözüme çarptı. Doğup büyüdüğüm Pülümür ilçesinde de Arap Dağı denilen bir siluet var. Onun üzerinde bir siluet olduğunu fark ettikten sonra bütün dikkatim kayalara ve dağlara çevrildi. Ondan sonra yüzlerce heykeltıraş olduğunu tespit ettim. Konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat ettim. Dersim bölgesinin tüm dağları heykeltıraş. Murç ve çekiçle şekillendirilmiştir. Yetkili kişilerin ve kurumların bu durumla ilgilenmesini istiyorum. Çünkü bu bölgenin turizme açılması gerekiyor. Bu kayaların tescillenmesi bölgemiz açısından büyük bir gelir kaynağı olacaktır." dedi.

Es, yaptığı araştırmalar sonucunda bu yapıtların Semut kavminden kaldığını öne sürdü. Es, "Kur'an-ı Kerim'de bu kavimden bahsediliyor. Bu araştırmayı yapmamın bir sebebi de isimlerin Kur'an-ı Kerim'de geçmesidir." diye konuştu.