Tunceli’de 1937 yılında inşa edilen ve şehrin tarihine tanıklık eden bir yapı. 1949 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılan bina, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli ziyaretinde açıkladığı gibi Dersim Kent Müzesi’ne dönüştürülecek. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından binanın restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon çalışmaları sonunda müzenin şehrin cazibe merkezi haline gelmesi bekleniyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Tunceli Valisi Osman Kaymak, projeyi Tunceli ziyareti sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunduklarını belirtti ve kendisinin de projeyi memnuniyetle kabul ettiğini söyleyerek,“Yaptığımız toplantılarda ilimizde bulunan bu kışla binasının harabe olduğunu sürekli gündeme getirdik. Şehre çirkinlik katan bu yapının onarılarak şehrin cazibe merkezi haline getirilmesini gündeme getirdik. Sayın Başbakanımız ilimizi ziyaret ettiğinde kendilerine bu projeyi sunduk. Sayın Başbakanımızın ilimizi ziyaretinden sonra buranın bir Dersim kent müzesi haline dönüştürülmesi ve geçmişteki kültürün yaşatılması anlamında bir proje sunulunca çok memnun oldular. Buranın realize edilmesi için Kültür Bakanlığı’na talimat verdiler. Kültür Bakanlığımız da ihalesini yaptı. İçinde yaşayan vatandaşlarımız vardı, onları da mağdur etmemeye gayret ettik. Kışlamız tamamen boşaltıldı, inşaat başladı.” diye konuştu.

“BURANIN YAŞAYAN BİR MÜZE OLMASINI İSTİYORUZ”

İçerisinde sergilenecek konularda önerilere açığız. Kültür Bakanlığımızın koordinesinde bir bilim kurulu kurduklarını ve bu kurulun Dersim Kent Müzesi içerisinde yapılacak faaliyetler konusunda çalışmalara başladığını söyleyen Vali Osman Kaymak, bu konuda önerilere de açık olduklarını söyledi. Kaymak, “Burada müze, sergi salonları, kafeteryalar olacak. Tabi biz buranın yaşayan bir müze olmasını istiyoruz. Klasik bir müzenin dışında kentin cazibe merkezi olacak, kentin kültürüne katkı sağlayacak bir merkez olarak da çalışsın istiyoruz. Halkımızı da bu projeye sahip çıkmaya çağırıyoruz." dedi.

“GEÇMİŞTE YAŞANAN ACILARIN MUTLULUĞA DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUZ”

Binanın tarihine de değinen Tunceli Valisi, “Geçmişte burada acılar yaşanmış, biz bu acılar artık mutluluğa dönüşsün istiyoruz. İnsanlar artık geçmişin acılarını değil de geleceğin umutlarını, mutluluklarını konuşsun burada.” şeklinde konuştu.

Çalışmaların 630 gün sonra tamamlanması bekleniyor.