Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemler hakkında bilgi verdi. Tıraş, "Asisted hatching, ko-kültür, blastokist kültürü, preimplatasyon genetik tanı gibi tüp bebek tedavisinde kullanılan bir çok yöntem vardır." dedi.

Tüp bebek başarısızlıklarının çoğunlukla sebebinin bağışık sistemi olduğunu dile getiren Tıraş, "Yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Amerika’da kullanılmaya başlanan serumlar, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında oldukça başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Intralipidler, soya fasulyesi yağı, yumurta fosfolipidleri ve gliserin içeren bir yapıdır. Serum formunda tüp bebek tedavisinde olan kadına uygulanan intralipidler sayesinde bağışıklık sistemi düzenlenmektedir. İntralipid serum tedavisi ile kadın adayın gebe kalamaması ya da embriyonun tutunamaması gibi olumsuzluklara yol açan bağışıklık sistemi durumları düzenlenmektedir." bilgisini verdi. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları için oldukça umut verici bir yöntem olduğunu anlatan Tıraş, "Gebeliği sağlayan en önemli faktörlerden biri bağışıklık sistemidir." diye konuştu.

Prof. Dr. Bülent Tıraş, tedavi yöntemlerini de şöyle açıkladı:

"Asisted hatching; embriyoların etrafında zar bu işlemle inceltilir. Bu uygulama asit tyrode ile mekanik olarak veya lazer uygulamaları ile yapılabilmektedir. Anne adayı 35 yaş ve üzerinde ise, FSH değerleri yüksek ise, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, yumurta zarının kalın olması sorunlarında, genetik araştırma yapılması gereken durumlarda uygulanmaktadır. Bu yöntem sayesinde embriyo rahme daha kolay tutunacaktır.

Ko-kültür; bu yöntem çoğunlukla tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, embriyo kalitesinin kötü olduğu vakalarda uygulanan bir işlemdir. Bu yöntem ile yapay rahim içi dokusu geliştirir. Oluşan embriyolar da bu yapı içerisinde geliştirilir. Ko- kültür tedavisinde adetin 21. günü başlanır. Rahim içinden ufak bir doku örneği alınır. Ardından da yapay rahim, laboratuar ortamında üretilir.

Blastokist kültürü; döllenmiş olan embriyoların, laboratuar koşullarında gelişimleri 5. güne kadar uzatılmaya çalışılır. Bu güne kadar gelişen embriyolar artık 'blastokist' şeklinde anılmaktadır. Bu embriyolar, transfer edildiğinde gebelik şansı oldukça yüksektir.

Salpinjektomi-kornual blokaj; anne adayının tüplerindeki tıkanıklık şayet sıvı birikimine yol açıyor ise ve bu durum da genişlemeye sebebiyet veriyor ise fonksiyonu olmayan tüpler çıkarılır. Bu sayede tüp bebekte başarı şansı yaklaşık yüzde 40 arttırılmış olur.

Preimplatasyon genetik tanı; gebelik oluşmadan önce, henüz laboratuar ortamında bulunan embriyolar, genetik olarak araştırılır. Böylece hastalık riski taşıyan embriyolar tespit edilebilir. Bu sayede sağlıksız olan embriyolar transfer edilmez ve gebelik şansı arttılır. Ayrıntılar için tıklayınız.