İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, “Başsavcılığımızda 200 kadar savcıyı bünyesinde barındırıyor. Bu savcılar rastgele, kendi kendine ne soruşturma başlatır ne soruşturma bitirir” dedi.

Savcı Muammer Akkaş'ın, “Bir Cumhuriyet Savcısı olarak soruşturma yapmam engellenmiştir” açıklamasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı basın mensuplarının karşısına geçti.

Çolakkadı, daha önce yazılı bir basın açıklaması yaptıklarını hatırlatarak, “Orada şöyle demiştik; Başsavcıların savcılar üzerinde denetim ve gözetim yetkisi vardır. Bu yasada böyle yazılmıştır. Soruşturmaları Başsavcılar başlatır ya da yetki verdiği vekiller ve Cumhuriyet Savcıları yaparlar” dedi.

-“2 YILDIR HİÇBİR BİLGİ VERİLMEDEN YÜRÜTÜLEN SORUŞTURMALAR VAR”-

Başsavcılığın 200 kadar savcıyı bünyesinde barındığını belirten Çolakkadı şöyle devam etti:

“Bu 200 savcı rastgele, kendi kendine ne soruşturma başlatır ne soruşturma bitirir. Bürolar şeklinde çalışıyoruz. Belli suçları belli bürolarda yürütüyoruz. Bir iş bölümü içerisinde çalışıyoruz. Çalışma talimatımız var. Bu talimat yıllardan beri yürürlükte. Zaman zaman değişiklik yapıyoruz, kitapçık halinde bastırıyoruz. Bütün savcılara, diğer kurumlara, emniyete gönderiyoruz. Yürürlükte olan son kitapçığımız 1 Ekim 2012, yani yaklaşık bir buçuk yıl önce basılmış. Kuralları orada koymuşuz yani bugün koymamışız.

Her önüne gelen kendiliğinden bir şey yaparsa kaos olur. Bırakalım faksla, telefonla bildirmeyi iki yıldır hiçbir bilgi verilmeden yürütülen soruşturmalar var. Kayıtlara başka isimler girilmiş, ya da hiç kaydedilmemiş. Yani bir savcı isterse yırtar, yok eder, isterse işlediği zaman işleme koyar, bilen gören yok.”

Medyanın gücüyle savcı çalışır mı? Soruşturma ortda yapılabilir mi. Huzurunuzda ilan ediyorum. 35 senedir bu mesleğin içindeyim, kimseden emir almadım,almam. Terör mahkemelerinde çalışmış bir savcıyım. Benim tüm amacım, hukuk uygulansın.

Şu veya bu sebeple yargının rencide edimesini istemiyorum.

Bir savcı başsavcı ve ya vekili ile konuşup yarın bilgi vereceğim deyip ertesi gün bilgileri gizlice basına sızdırır mı? Bunun amacı ne?

Dosya 5 savcı tarafından inceledikten sonra gereği yapılacak, kimin oğlu olursa olsun, kim olursa olsun"

Ayrıca Bakanla görüşsem niye saklayayım . Hiç bir şey karartılamaz kim suçlu olursa olsun.. Adalet neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz.