Eskişehir’de, Türkiye Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı'nın da (TÜRGEV) katıldığı panele protesto etmek isteyen Halkevleri üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, salona girmek istemelerine rağmen içeriye alınmayan ve daha sonra biber gazıyla müdahale edilerek dağıtılan eylemciler hakkında gerekli adli sürecin başlatıldığını açıkladı.

Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, 16 Şubat 2015 günü Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde, İlim Yayma Cemiyeti tarafından düzenlenen TÜRGEV, tarafından da desteklenen ‘Türkiye’nin Değişim Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri ve Önemi’ konulu konferansın protesto edilerek engellenmek istenildiğini kaydetti. Açıklamada, salon önünde toplanarak protestolarını fiili saldırıya dönüştüren 35-40 kişilik gruba karşı polis tarafından, ‘Kültür Merkezinde İlim Yayma Cemiyeti tarafından ilmi bir toplantı yapıldığı, bu toplantıyı başka bir sivil toplum örgütünün engelleyemeyeceği, bunun demokrasiye aykırı olduğu’ şeklinde bildirim yapıldığının kaydedildiği dile getirildi. Ancak protestocu grubun yapılan toplantının düzenini bozmak ve salona girmek istemeleri, bunu görevli birim personeline fiili saldırı ve mukavemete dönüştürmeleri üzerine eylemcilere müdahale edilerek dağılmalarının sağlandığı vurgulandı. Açıklamada, “Yapılan müzakereler neticesi grup Kültür Merkezi'ne 50 metre uzaklıkta basın açıklamasını yapmak suretiyle dağılmıştır. Olaylarda suça karışanlar hakkında gerekli adli süreç başlatılmıştır. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik normal olarak gerçekleşmiştir.”

OLAY

Eskişehir’de 16 Şubat 2015 günü İlim Yayma Cemiyeti tarafından organize edilen ve yönetim kurulu üyeleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu TÜRGEV yöneticilerin de katıldığı 'Türkiye'nin değişim sürecinde sivil toplum kuruluşlarının yeri ve önemi' konulu panel düzenlendi. Daha önce katılacağı duyurulan TÜRGEV Genel Başkanı Arzu Akalın’ın ise son anda panele katılmaktan vazgeçmişti. Ancak panel başlamadan önce kültür merkezi önüne gelen ve Halkevleri üyesi oldukları öğrenilen yaklaşık 40 kişi, salona girmek istedi. Fakat güvenlik güçleri grubun içeriye girmesine izin vermedi. Polis ise eylemcilere biber gazı sıkarak müdahale etti. Biber gazını yiyen eylemcilerin bazıları ise yerlere serilmişti.