Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Türkiye genelinde geçen yıla göre turist sayısı ve gelir azalışının çok fazla olmayacağının gözüktüğünü söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Niğde, Kırşehir illerini kapsayan “Kapadokya Turizm Çalıştayı” Nevşehir’de bulunan bir otelde düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Bakanlığı Ankara merkezli, dışarıya kapalı bir ortamdan çıkarıp paydaşlarıyla birlikte sorunları değerlendiren ve çözüm yollarını bulan bir yapıya kavuşturmak düşüncesiyle iller ve bölgeler bazında çalıştaylar yaptıklarını söyledi. Bölgesel çalıştaylar kapsamında İstanbul, Antalya, İzmir, Çanakkale, Doğu Karadeniz, Kars ve Van merkezli Doğu Anadolu Bölgesel çalıştayı, Diyarbakır ve Tunceli’de geniş kapsamlı çalıştaylar yaptıklarını anlatan Dursun, "Bakanlık olarak turizm altyapısını incelerken aynı zamanda bizim temel sorumluluğumuz olan milli kültürü, oradaki yapısını, durumunu, tahribatına karşı alınacak önlemleri kendimize bir vazife olarak görüyoruz, bu olayın çok ciddi bir tarafı. Şehir ve insan başlıklı bir proje geliştirdik. Bu projeyi de turizm çalıştaylarında değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Turizmin milli gelire katkı sağlayan önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Dursun, "Bu sektörün aksaması, bu sektörün hızını kaybetmesi bile bizim açımızdan çok ciddi bir risk. Bunun farkındayız ve bu konuda çalışmalar içerisindeyiz" dedi.

UZAKDOĞU ÜLKELERİNDE TANITIM ATAĞI BAŞLAYACAK

Çalıştay sonrasında basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Müsteşar Haluk Dursun şöyle konuştu: “Çalıştayın amacı Bakanlık olarak planladığımız turizm projelerini yerinde anlatmak, bölgenin turizmle ilgili sorunlarını dinlemek, söz sahibi konumundaki kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, neler yaptıklarımızı ve yapamadıklarımızı sektörün temsilcileriyle paylaşmaktır. Kapadokya bölge temsilcileri Bakanlığın en üst derece temsilcileriyle karşı karşıya getirdik. Bunu büyük bir buluşma olarak değerlendiriyoruz. Bize çok sayıda ön rapor geldi. Bunlar üzerinde çalışma yapacağız ve çalıştay raporu olarak yayınlayacağız. Çalıştayda birinci ele aldığımız konu, bölgenin geçen yıllara göre turist sayısında azalma olduğu idi. Bunun sebeplerini araştırdık ve nasıl aşabileceğimizi konuştuk. Bakanlık olarak düşüncemiz tanıtım atağını hızlandırmak, yeni bir tanıtım hamlesi yapmak, bölgeye gelen turistlerin profiline bakınca bazı ülkelerin çekince ortaya koyduğunu biliyoruz. O ülkelere yönelik tanıtma çalışmalarımız var. Japonya bunlardan bir tanesidir. Japonya’da Eylül ayından itibaren önemli bir tanıtım çalışmamız olacak. Yine bu bölge için Hindistan, Çin ve Güney Kore büyük bir potansiyel oluşturmaya başlamıştı. Bunun devamının gelmesi için gayretler gösteriyoruz.”

RUS TURİSTTEKİ AZALMAYI ARAPLAR KAPATIYOR

Irak ve Suriye ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde olan gelişmeler ile özellikle Rusya ve Ukrayna’daki krizlerin Türkiye’yi ister istemez etkilediğini ve etkilemeye de devam ediyor gözüktüğünü kaydeden Dursun, “Bunun farkındayız ve sektörle birlikte aşmak için önemli çözümler üzerinde duruyoruz. Sıkıntılardan beraber hareket ederek çıkmaya gayret gösteriyoruz." dedi.

Türkiye genelinde geçen yıla göre turist sayısı ve gelir azalışının çok fazla olmayacağının gözüktüğünü belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, “Özellikle bizim için büyük bir potansiyel olan Rus turistlerde bir eksiye doğru gidiş var. Ama buna karşın Arap turistlerden çok olumlu bir geliş var. Bunu daha çok Doğu Karadeniz Bölgesi’nde görmekteyiz. Bunu diğer yörelere de aktarmak üzere bir politika çalışması yapıyoruz. Kapadokya bölgesi ise Uzakdoğu ülkeleri özellikle de Japonya’ya yönelik yapacağımız tanıtım çalışmalarıyla daha iyi bir duruma gelecek” dedi.

Vali Mehmet Ceylan da konuşmasında Nevşehir ve çevre illerin oluşturduğu Kapadokya bölgesi’nin, turizm açısından ülkemizin ve dünyanın önemli turizm destinasyonlarından birisine sahip olduğunu dile getirdi. Özellikle peribacaları, yeraltı şehirleri, kiliseleri, Açık Hava Müzeleri ile Kapadokya bölgesi’nin yerli ve yabancı turistin büyük ilgisini çektiğini dile getiren Vali Ceylan, “Nevşehir yeraltı şehirleri, peribacaları yanında inanç turizmi bakımından Hacıbektaş, termal turizm merkezlerinden Kozaklı ilçeleri ile yılda 3 milyona yakın yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bu çalıştayda bölgemiz için gerekli konuların tartışılarak çözüm yollarının bulunacağına inanıyorum” dedi.

Çalıştaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çokçevik, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Vekili Fevzi Pamukçuoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve turizmciler katıldı.