CHP Antalya 3. sıra milletvekili adayı Çetin Osman Budak, Türk turizminin kalbi ve dünyanın sayılı turizm destinasyonlarından biri olan Antalya'ya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in 26 ay içinde toplamda 2 saati geçmeyen 2 ziyareti olduğunu söyledi. Budak, Türkiye'de 12 milyon yabancı, 3 milyon turist ağırlayarak ülke ekonomisine ekonomik girdi sağlayan Antalya'ya Bakan Çelik'in sadece 2 defa gelmesinin üzüntü verici olduğunu dile getirdi.

Eski TOBB Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Budak, 2015 yılı ilk üç ayında Antalya'ya gelen turist sayısında bir önceki yıla bağlı yüzde 51 azalma olduğunu, azalmanın devam ettiğini kaydetti. Siyasi iktidarın, bir turizm ve kültür politikasının olmadığını söyleyen Budak, Rus turizmindeki durgunluğun devam ettiğini, sezon sonunda toplamda Antalya'ya gelen turist sayısında yüzde 10'luk bir düşüşün olacağını tahmin ettiğini ifade etti.

'YURTDIŞI İTİBARIMIZ ÇOK KÖTÜ, YURTDIŞINDA RANDEVU ALAMIYORUZ'

Siyasi iktidarın dış politikada yaptığı yanlışlıklar nedeniyle ülkenin yurtdışında algısının çok kötü bir durumda olduğunu dile getiren Budak, ATSO başkanlığı görevini bırakmadan önce Dubai'de bir ticaret odasıyla görüşmek için zor randevu alabildiğini, durumun Avrupa ülkelerinde de farklı olmadığını söyledi.

Rusya'da Ruble'nin uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle aktif sezonda en fazla etkilenen ülkelerin Mısır ve Tayland olduğunun altını çizen Budak, Mısır ve Tayland'ın yaşadığı sıkıntı karşısında ülkede yaşanacak bir sıkıntı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ve siyasi iktidarın hiç bir önlem almadığını ifade etti.

Türk turizminin kalbi ve dünyanın sayılı turizm destinasyonlarından biri olan Antalya'ya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in 26 ay içinde toplamda 2 saati geçmeyen 2 ziyareti olduğunun altını çizen Budak, Bakan Çelik'i Almanya Berlin Fuarı'na katılmadığı için Moskova EMITT Fuarı'na 2 saatliğine de olsa katılmak zorunda kaldığını vurguladı.

'AVRUPALI TURİSTLER TÜRKİYE'Yİ DEMOKRATİK BİR ÜLKE OLARAK GÖRMÜYOR'

Türkiye'de 12 milyon yabancı, 3 milyon turist ağırlayarak ülke ekonomisine ekonomik girdi sağlayan Antalya'ya Bakan Çelik'in sadece 2 defa gelmesinin üzüntü verici olduğunu dile getiren Budak sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya turizmini Avrupa ve Rus turistler oluşturuyor. Avrupa turizminin önemli çoğunluğunu da Almanlar oluşturuyor. Rusya'da Ruble krizine bağlı Rus turist durgunluğu devam ediyor. Antalya'ya ilk üç ayda gelen Rus turist verileri ortada. Avrupalı turistlerde sıkıntı var. Bölgemizde uzun yıllar tatil yapan turistlere işletmeler otellerini tercih ettiği için her yıl teşekkür mektubu yazar. Geçenlerde bir turizmci yazdığı mektuba Alman bir müşterisinin 'sizin ülkemizde demokrasi ve hukuk güvencesi yok ki' niye geleyim diye cevap geldiğini görünce şaşırdığını söylüyor. Maalesef siyasi iktidarın içeriyi siyasi mesaj vermek için Avrupalı liderlere yönelik sözler başta Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Avusturya ve İskandinav ülke vatandaşları basında çıkan haberleri anında öğreniyor. Adamlar kendi ülkelerinin liderleri ile ilgili söz söyleyen bir ülke için tatile gelmeye çekiniyor. "

Türk lirasının 1 Ocak'tan itibaren dolar karşısında yüzde 19 değer kaybettiğine dikkat çeken Budak, bunun en önemli sebeplerinden birininde faiz lobisi laflarıyla Merkez Bankası'nın üzerine gidilmesi, 12 yıl içinde sanayi yatırımlarına önem verilmemesi, tüketimi teşvik etmeye bağlı üretmeden tüketimin ekonomik tablo göstergesi olduğunun altını çizdi.