Sınır komşuları ile yaşanan sıkıntılar ve halen hükümetin kurulamaması nedeniyle zor günler geçiren turizmciler, sezondan umudunu yitirdi. Sezonu 3-5 puan zararla kapatmayı kar olarak gören turizmciler, Türkiye’nin savaş psikolojisinden çıkartılması gerektiğini savunuyor.

Fethiyeli turizmciler, Rusya ve Ukrayna’da yaşanan karışıklıklar, sınırdaki Suriye'de yaşanan iç savaş, Irak ve Suriye sınırları içinde yaşanan IŞID ile savaşlardan etkilenen 2015 turizm sezonundan umutsuz. Fethiye’de de turizmciler ve oda başkanları turizmdeki sıkıntıların gelecek yıllara yansımaması için Türkiye’nin imajının değiştirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Türkiye dışında gelişen olayların birbiriyle bağlantılı şekilde devam ettiğine dikkat çeken Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, bütün bu olumsuzluklara rağmen turizmde bu yıl yüzde 3-5 gibi bir kayıpla sezon kapatılırsa başarılı olunacağını vurguladı. Torunoğulları, turizmde 2014 ve 2015 yıllarında yaşanan sıkıntıların gelecek yıllara yansımaması için çözüm önerilerini ve yapılması gerekenleri Turizm Bakanlığı'na ve hükümete ilettiklerini belirtti. Turizm Bakanlığı ve Başbakan tarafından açıklanan uçaklara yakıt desteğinin turizmin iyileşmesi açısından yeterli olmadığını, yakıt desteğinin kapsamının genişletilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Torunoğulları, şunları kaydetti: “Rusya’daki ekonomik krizin devam etmesi, Suriye’deki iç savaş ve IŞID sorunları önümüzdeki kış dönemini ve yaz dönemini etkileyecek gibi gözüküyor. Böyle olunca bizim hem ülke olarak hem sektör olarak bunu gözetecek ve hamle yapacak bir planımızın olması lazım. Bu anlamda da özellikle bizim ülkemize seyahat eden İngiltere, Almanya, Hollanda, Rusya, Belçika, Ukrayna gibi ülkelere daha önce Başbakan ve turizm bakanlığının açıklamış olduğu turizm destek paketi vardı. Bunun kapsamının biraz daha genişletilmesi ve uygulanması lazım. Destek paketinde bu sözler verildi ama aktif olarak uçaklara bu rakamlar henüz ödenmedi. Teşvik etmek açısında bunun biraz daha kapsamının genişletilmesi ve bu verilen sözlerin en kısa sürede yerine getirilmesi çok önemli.”

Tatil için Türkiye’yi yoğun olarak seçen ülkelerde kalıcılığın sağlanması ve bunun olması için o ülkelerde imaj ve reklam çalışmalarının 12 aya yayılması gerektiğini söyleyen Torunoğulları, “Bunlar kamunun ilgilileri ve temsilcileriyle paylaşıldı. Bakanlık yetkileri ve sektör ilgililerinin bu önerileri harmanlayıp Ağustos ayında bir eylem planı hazırlayacaklarına inanıyorum.” diye konuştu.

'DENİZCİLİK CAMİASINA GİREN 3 MİLYON DOLAR EKSİK CİRO VAR'

Deniz turizminde geçen seneye göre yüzde yirmi civarında geriden geldiklerini söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, bu gerilemenin turizmcilere hem sayı olarak hem maddi olarak direk yansıdığını kaydetti. DTO olarak denize çıkan teknelere Mayıs ayı sonu itibariyle geçen seneye göre 500 Transitlog belgesini eksik verdiklerini belirten Arıkan, “500 transitlog demek 500 hafta tur demek. Yani bir tekne aldığı transitlog ile bir hafta tura gidiyor. Bir tekne 7 gün demek. Günlüğünü bin euro desek 7 bin euro demek. Yani iyi rakamlar yapıyor. Bu teknelerin tura çıkarken yaptıkları pazar alışverişleri var. Dolayısıyla bu rakamları üst üste topladığınız zaman mayıs ayı sonu itibariyle denizcilik camiasına giren 3 milyon dolar eksik ciro var.” dedi.

Arıkan da, kara ve deniz turizminde bir sonraki yıllarda aynı sıkıntıları çekmemek için Türkiye’nin imajını değişmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin savaşla alakasının olmadığının anlatılması gerektiğine vurgu yapan Fethiye DTO Başkanı Arıkan, “Avrupalı korkar. Çünkü bu ülkede 2 milyon civarında Suriyeli var ve bunlar elini kolunu sallayarak bu ülkede dolaşıyorlar. Bunlar kötü örnek teşkil ediyor. Öncelikle hükümetin kurulup bu işlerin disiplin altına alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

'2015 SEZONUNDA CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI'

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, turizmin yıllardan beri her yıl adım adım kötüye gittiğini belirterek, 2015 sezonunda önceki yıllara göre daha dik bir düşüş olduğuna işaret etti. Ülke turizminin içinde bulunduğu durumun içler acısı olduğunu anlatan Özütok, şöyle konuştu: “Bu seneyi kurtarmamız için tek beklenti iki bayram arasında yaşanması beklenen iç turizm hareketi. Sektörde yatırım yapmış, bu sektöre umut bağlamış ve ne kadar kazanacağını bilmeyen insanlar gelecekle ilgili endişe duyuyorlar. Bu insanlar kazanamadıkları için sürekli olarak kendi öz sermayesinden gidiyor. Bölgenin beklentisiyle gelen turistin arasında ciddi bir uçurum farkı var. Bu noktada sektörün kendi kendisini sorgulaması gerekiyor.”

'ARAÇ KİRALAMA ORANI YÜZDE 35 AZALDI'

2015 yaz sezonu önceki senelere göre oldukça yavaş gittiğini belirten 9 Nolu Oto Kiralama ve Seyahat Acenteler Meslek Komitesi Başkanı Ertuğrul Gürkan, “Şu anda sezona borçlanarak giren esnafın çok kötü durumda olduğunu düşünüyorum. Normal borçlanmasa bile sezon sonunda kışa doğru düzgün birikim yapabilecek bir sezon yaşamıyoruz. Dolayısıyla esnaf oldukça çok etkilendi. 2015 sezonunda bir düşüş öngörülüyordu. Düşüşün ne boyutta olacağını kendi aramızda tartışıyorduk. Bizim beklentimiz yüzde 25 civarında bir düşüş olmasıydı. Şu anda yüzde 35’lere yakınız.” şeklinde konuştu.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Fethiye Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Süleyman Kaya da Türkiye dışında gelişen olayların turizmi etkilemesine rağmen Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğu imajının anlatılması gerektiğini söyledi. Olayların Suriye sınırında olduğunu ama Türkiye’nin savaşın içinde gibi gösterildiğine vurgu yapan Kaya, şöyle konuştu: “Bunlar Türkiye’ye rakip ülkelerin yapmış olduğu uygulamalar. Ben bundan fayda sağlayacaklarına inanmıyorum. Havaların geç ısınmasıyla yerli turistte sezonu geç açan turizmciler için bayram tatilcisiyle birlikte geç de olsa yoğun bir hareket başlayacak. Ve bu hareketliliğin bayramdan sonra da devam edeceğine inanıyorum."