Sezon başından bu yana turizm sektöründe durgunluk yaşandığını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, bayram ertesi tatil yörelerinde yerli ve yabancı turizmin canlanmasını beklediklerini söyledi.

Bugüne kadar yabancı turistlerin Suriye ve Yunanistan gibi Türkiye’nin komşularının içinde bulunduğu karmaşa ortamından etkilendiğini kaydeden Mutlu, yerli turistin de havaların geç ısınması, genel seçim, sınavlar ve Ramazan ayı gibi nedenlerle henüz tatile çıkmadığını söyledi.

Turizm sektörünün önceki yıllara göre ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 6 küçüldüğünü hatırlatan Mutlu, “Geçtiğimiz yıllara oranla İzmir’e gelen turist sayısında da gerileme söz konusu. 2015 Haziran ayında bir önceki yıla göre havayolu girişlerinde yüzde 4.8, denizyolu girişlerinde ise yüzde 17.5 oranlarında azalma görülüyor. Kente 2014 Haziranında havayolu ile 118 bin kişi giriş yaparken bu yıl Haziran ayında bu sayı 112 binde kalmıştır. Yine 2014 Haziran'ında denizyolu ile İzmir’e 41 bine yakın kişi girerken 2015 Haziran’ında bu sayı 33 binlerde kalmıştır.” şeklinde konuştu.

Yurtdışından gelen turist sayısında geçen yıla oranla düşüşler olduğuna dikkat çeken Mutlu, “Türkiye’nin güneydoğusunda Suriye’de yaşanan iç savaş, savaştan kaçan çok sayıda Suriyelinin ülkemize sorunları da beraberinde getirerek sığınması yabancı turistleri ürkütmüş durumda. Ayrıca Rusya’daki ekonomik kriz, Ukrayna’daki iç karışıklıklar, Yunanistan krizi sonucu ülkedeki turizm fiyatlarının yarıdan fazla düşmesi ve turizm talebinin Yunanistan’a kayması Türk turizmini olumsuz etkileyen nedenleri oluşturmuştur.” dedi.

Türkiye’nin iç koşullarının da halkı ihtiyatlı olmaya yönelttiğini ifade eden İESOB Başkanı Mutlu, “Genel seçimlerle başlayan belirsizlik ortamı yeni hükümetin kurulamaması nedeniyle halen sürmekte. Önünü görmekte zorlanan insanlar zorunlu ihtiyaçları dışında harcama yapmaktan kaçınıyorlar. Öte yandan yazın başına denk gelen Ramazan ayı da özellikle kıyı bölgelerimizdeki turizmi olumsuz etkiledi. Türk halkının çoğunluğu tatilini Ramazan sonrasına ertelemiş durumda.” diye konuştu.

Bayramdan sonra piyasaların canlanmasını beklediklerini dile getiren Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Umuyoruz ki bayram ertesi siyasi liderler gereken hassasiyeti göstererek asgari bir müşterekte buluşacak, Türkiye’nin ilerlemesini hedefleyen yeni bir hükümeti iş başına getireceklerdir. Bu şekilde piyasalar rahatlayacak, turizmcilerin de yüzleri gülecektir. Yabancı turistlerin eksikliğinden doğacak açık hiç olmazsa yerli turizmcilerin getirileriyle doldurulmalıdır.”