Malatya İnönü Üniversitesi, Türk-Alman Sağlık Vakfı ve Giessen Üniversitesinin ortaklaşa düzenledikleri ve bu yıl üçüncüsü yapılan Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu başladı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şefik Şengül, Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin, Almanya Giessen Üniversitesi Dekanı Trinad Chakraborty, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yetiştirdiği ünlü isimlerle ülkeye önemli değerler katan Malatya’nın karaciğer nakilleri konusunda sağladığı başarının yeni bir değer kazancı olduğunu söyledi.

REKTÖR ÇELİK: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER AÇISINDAN ÖNEMLİ

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik de üçüncüsü gerçekleşen sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sempozyumun başka bir boyutu olduğunu kaydeden Çelik, “İki ülke arasındaki sosyal münasebetler açısından bu toplantı ayrı bir anlam kazanmaktadır. Ayrıca bu toplantı organ nakli konusunda toplumsal duyarlılığımızı arttırma hedefi de taşımaktadır. Onun için ülkemizin saygın gazetecilerini de bu toplantıya davet ettik. Sağlık alanındaki gelişmeleri ile dikkat çeken üniversitemiz, tek organa ait bir hastane olarak başka bir örneği olmayan ve yapımı tamamlanan karaciğer nakli hastanesi ile önemini daha da artıracaktır. Tabii ki, burası sadece işin cerrahi boyutu ile değil, akademik boyutu ile de önemli bir işlev görecektir. Bizi diğer üniversitelerden ayıran bir özelliğimiz de, üniversite olarak içerisinde bulunduğumuz coğrafyanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte projeler geliştirerek, sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmemizdir. Bu bağlamda hastane otelimiz, engelli çocuklar araştırma ve uygulama merkezimiz, üstün yetenekli çocuklar araştırma ve uygulama merkezimiz, çevreye duyarlı projelerimiz ve buna benzer daha birçok proje ile Türkiye üniversiteleri arasında ilk olma ve dolayısıyla rol-model olma özelliğine sahibiz. Düzenlenen bu bilimsel etkinliğin başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.

Özellikle karaciğer nakli konusunda uluslararası arenada adından söz ettiren İnönü Üniversitesinin hızla gelişen bir üniversite olduğunu belirten Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin ise İnönü Üniversitesi ile Giessen Üniversitesi arasındaki ortak çalışmaların bilim dünyasına önemli katkılar sağladığını söyledi. Türkiye ile Almanya’nın iki dost ülke olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar Bilgin, bu dostluğun, İnönü Üniversitesinde gerçekleştirilen Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu ile daha da pekiştiğini ifade etti.

Almanya Giessen Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Trinad Chakraborty ise yaptığı konuşmada, İnönü Üniversitesinin karaciğer nakli konusundaki başarılı çalışmalarına ortak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnönü Üniversitesi ile sadece tıp alanında değil, daha birçok alanda ortak çalışmaların yapılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Trinad Chakraborty, gerçekleştirilen sempozyumun başarılı geçmesini diledi.
Yapılan konuşmalardan sonra sempozyumun ilk paneline geçildi. Oturum başkanlığını İstanbul üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak’ın yaptığı panelde Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Gazeteci- Yazarlar Şelale Kadak, Zeynel Lüle ve Emin Çapa konuştu.

‘Akademisyenler ile Gazetecilerin Perspektifinden Karaciğer Nakli ve Malatya’da Organ Bağışı’ başlıklı panelin açılış konuşmasını yapan oturum başkanı Prof. Dr. Mesut Parlak, “Bugün benim için gerçekten büyük bir gün. Böyle bir etkinlikte bulunduğum için ayrıca mutluyum. Transplantasyon konusunda Türkiye’de önde olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin uluslararası nitelikte akademik ve bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapması ise son derece önemli ve de değerlidir.” dedi.

Konuşmasında, yıllara göre beyin ölümü gerçekleşen hasta oranı ile buna karşın donör oranları hakkında bilgiler veren Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, “Özellikle son yıllarda beyin ölümü gerçekleşen hasta sayısı artarken, organ bağışı sayısı o paralelde artmamaktadır. 2014 verilerine göre ülkemizde organ bağışı oranı yüzde 5’tir. Oysa Avrupa’da bu oran yüzde 16’dır. Dolayısıyla organ nakli konusunda sağlanan başarılara paralel olarak organ bağışı noktasında toplumumuzu bilinçlendirmek için yeni stratejiler geliştirmeliyiz.” diye konuştu.

İnönü Üniversitesinde 3’üncüsü gerçekleştirilen ve karaciğer naklindeki yeniliklerin detaylı bir şekilde ele alınacağı Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu’nun iki gün süreceği ve yarın akşam verilecek olan gala yemeği ile sona ereceği kaydedildi.