Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Afrin operasyonu sahada fiilen başladı" açıklamasının ardından Türk savaş uçakları Afrin'deki hedefleri vurmaya başladı. TSK, harekatın adını "Zeytin Dalı" olarak duyurdu.

Özgür Suriye Ordusuna bağlı birliklerin bir kısmı da terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı. Türk uçaklarının sınır hattından geçişinin ardından Afrin tarafından patlama sesleri duyuldu.

ÖNCÜPINAR'DAKİ KONVOY SURİYE'YE GİRİŞ YAPTI

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Afrin kentindeki terör örgütü PKK/PYD'ye yönelik düzenlenen 'Zeytin Dalı Hrekatı'nda görev alacak tanklar, Kilis'ten Suriye'ye geçti. Çekicilere yüklü tanklar, gece saatlerinde güvenlik önlemleri arasında Öncüpınar Sınır Kapısı'na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye'nin Azez İlçesine geçti.

ASKERİ ARAÇLAR AZEZ'DE

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Azez bölgesine askeri araç sevkiyatı yapıldı. 

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı  Harekatı kapsamında çeşitli birliklerden sevk edilen, çoğunlukla zırhlı personel  taşıyıcılarının (ZPT) bulunduğu tırlar, akşam saatlerinde Kilis'e ulaştı.

Kent merkezinden eskort eşliğinde Öncüpınar Sınır Kapısı'na  yönlendirilen ve 10'un üzerinde tırdan oluşan askeri araçlar, Halep'in Azez  ilçesine yönlendirildi.

SINIRA SEVKİYAT SÜRÜYOR

Afrin’e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında sınıra askeri araçların sevkiyatı sürüyor. Harekat kapsamında bölgeye sürekli tank sevkiyatı yapılıyor. Tırların üzerine çıkarılan tankların bir kısmının sınıra yakın bölgelere ulaştığı ve belirli bölgelerde konuşlandırılarak sınıra yaklaşıktırıldığı da gelen bilgiler arasında...

TSK: 113 PYD/PKK HEDEFİNDEN 108'İ VURULDU

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, TSK'ya ait savaş  uçakları "Zeytin Dalı Harekatı" kapsamında saat 18.30 itibarıyla belirlenen 113  PYD/PKK hedefinden 108'ini bombaladı. Kaynaklar, hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKK'lı  olduğunu bildirdi. TSK'nın vurduğu hedefler arasında Afrin ilçesinin doğusunda  PYD/PKK'nın işgalindeki Minniğ askeri havaalanının da yer aldığı öğrenildi.

ÖSO'DAN AFRİN HALKINA UYARI

ÖSO, Afrin halkından YPG'nin bulunduğu tüm askeri noktalardan uzak durmasını istedi.

PYD/PKK SİVİLLERİN ÇIKIŞINI ENGELLİYOR

Bu arada TSK'nın hava saldırıları sonrasında örgütün işgalinden  kurtulma imkanına kavuşan Afrinli siviller, Halep'e doğru kaçmaya başladı. Bunun  üzerine PYD/PKK, Beşşar Esad rejimi güçleriyle anlaşarak Afrin'den Halep'e giden  yolu kapattı. Örgüt, sivilleri silah zoruyla TSK'nın hedef alabileceği noktalara  götürüp canlı kalkan olarak kullanıyor.

Terör örgütünün böylece "siviller hedef alınıyor" propagandası yapmaya  çalıştığı bilgisine ulaşıldı. Afrin kent merkezindeki sivillerin bu nedenle evlerinde gizlendiği,  PYD/PKK'lı teröristlerin bir kısmının ise sivil kıyafetlerle evlere girdiği öğrenildi.

TSK'dan gelen açıklamaya göre, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ, vurulan teröristleri sivilmiş gibi göstermeye çalışıyor. 

OPERASYONUN ADI: ZEYTİN DALI HAREKATI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını baskı ve zulümden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatıldığını açıkladı. TSK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır.

 Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

ÖSO BİRLİKLERİ AFRİN’DE

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gün içerisinde önceden belirlenen terör hedeflerine yönelik top atışlarının ardından Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensupları, zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptı. ÖSO birliklerinin şu ana kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.