Türk Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanlığı İrfan Toksoy, okul müdürlerinin mahkeme kararlarına rağmen görevlerine iade edilmediklerini söyledi. Bu duruma başta İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ve yönetici atamalarından sorumlu Koordinatör Müdür Yardımcısı Ali Bayram Tetik’in öncülük ettiğini belirten Toksoy, bu haksız ve dayanaksız uygulamalara bir an önce devletin valisi olan Mustafa Toprak’ın el koymasını, aksi takdirde yetkililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

'HUKUKU RAFA KALDIRARAK YENİ DÜZENLEME YAPIYORLAR'

Mahkeme kararına rağmen yeniden düzenleme yapıldığını belirten Toksoy, şunları söyledi: “Hukuksuz ve dayanaksız şekilde değerlendirme yaptıkları tespit edilen adaletsiz ve keyfi işlem yapan bu tetikçiler, şu anda yeniden değerlendirme telaşesine girmişlerdir. Mahkemeye haklı değerlendirme yaptıklarına dair belgeleri sunamayanlar, şimdi bilgi ve belge oluşturma çabasına girmişlerdir. Değerlendirme yapacak olan öğretmenler, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı, ilçe Milli Eğitim müdürlüklerine çağrılarak şifreleri kendilerine veriliyor ancak tuhaf bir şekilde şifreler açık olarak veriliyor. ‘Bu şifrenin kapalı olarak verilmesi gerekmiyor mu?’ diye sorulduğunda, 'Ne var ki bunda? Açık olsa ne olur?' cevabıyla karşılaşıyorlar. Bu değerlendirmeyi yapacak olan yukarıda anılan paydaşlara, ‘Değerlendirme yapacak olanlara verdiğiniz olumlu puanların belgeleri var mı?’ gibi anlamsız ve objektif değerlendirmeyi etkileyecek ve değerlendirici üzerinde baskı oluşturmaya yönelik mobbing uygulanmaktadır. Bir ilçemizde okulda değerlendirme yapacak öğrenci, okul müdür yardımcısı tarafından müdür odasına çağrılarak, verdiği puanını düşürmesiyle ilgili olarak uyarılmıştır. Değerlendirme yapan okul aile birliği başkanlar, ‘Bu atanan müdürler, okulun kalıcı müdürleridir. Değerlendirmelerinizi ona göre yapın.’ Gibi vicdana ve ahlâka sığmayan tehditvari uyarılara maruz kalmaktadır. Bazı ilçe müdürleri, resmi yazıyla mahkemeyi kazanan okul müdürlerinin değerlendirmelerine esas olacak bilgi ve belgelerin onaylı örneklerinin belirtilen tarihe kadar elden idareye teslimini istemektedirler. Eğer bu bilgi ve belgeler okullarda var idiyse mahkeme sürecinde niçin idari mahkemelere iletilmemiştir? Yaptıkları bu uygulamayla adaleti yanıltmayı mı hedeflemişlerdir? Yok eğer bu bilgi ve belgeler o gün yok idiyse şimdi yeniden duruma uygun belge mi oluşturulmaya çalışılmaktadır? Başkalarını da gayrimeşruluğa ortak ederek hukuksuzluğa kılıf bulamazsınız, sadece suçunuza yeni ortaklar bulmuş olursunuz. Ayrıca yönetmelikte belirtildiği gibi değerlendiricilerin biraraya gelmeden ve birbirlerinden bağımsız olarak, birinin verdiği puanı diğerinin görmeyeceği bir gizlilik içinde değerlendirme yapmaları gerekirken yeniden değerlendirme işlemi, koltuğunu kurtarma telaşı içinde olan yeni atanan okul müdürleri marifetiyle makam huzurunda ve onların değerlendirmeye müdahalesi ile aleni ve keyfi olarak gerçekleştirilmektedir. Ani müdahalelerle sonuç elde edilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar yine mevcut okul müdürleri eliyle ilçeye teslim edilmiştir. Mevcut okul müdürleri, makamını koruma kaygısı ile konuyla ilgili toplantı yapma, müdahale etme, yönlendirme yapma gibi çalışmaların merkezinde yer almışlardır. Hal böyleyken puanlamalara müdahale edilmeyeceğini ve değerlendiricilere yönlendirme yapılmayacağını düşünmek ve bu şekilde işi kotarmak, kurnazlıktan başka bir anlam ifade etmeyeceği gibi yapılan işlem de hukuksuz olacaktır."

'BU MIZRAK BU ÇUVALA SIĞMAZ'

Okul müdürlerini, ilçe Milli Eğitim müdürlerinin yeniden değerlendirmeye alacağını belirten İrfan Toksoy, "Mahkeme kararına göre görevlerine iade edilmeleri gerekirken hukuksuz bir şekilde tekrar puanla değerlendirmeye alınan okul müdürlerini değerlendirecek ilçe Milli Eğitim müdürlüğü yetkililerini uyarıyoruz. Adil olmanız, başta Anayasa ve yasalar olmak üzere işgal ettiğiniz makamın gereğidir. İstediğiniz sonucu alıncaya kadar değerlendirme yaptırmak, yaptıklarınızı meşru kılmaz. Nereden bakarsınız bakın, bu mızrak bu çuvala sığmaz. Yapılan bu yeniden değerlendirme sonuçlarını ve süreçte hukuksuzlukları hem idare mahkemelerine hem de ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Kanunsuzluk yapanlar, bunun hesabını adalet huzurunda vereceklerdir. İzmir Valisi Sayın Mustafa Toprak’ı, bu haksız ve dayanaksız uygulamayı yapan İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ve yönetici atamadan sorumlu Koordinatör Müdür Yardımcısı Ali Bayram Tetik ile ilgili olarak gerekli işlemleri yapmaya davet ediyoruz. Türk Eğitim Sen olarak her türlü haksızlığın karşısında durduğumuz gibi başarılı ve çalışkan okul müdürlerini kıyıma uğratanlarla mücadelemiz sürecektir. Yapılan haksızlık, yapanların yanına kâr kalmayacaktır fakat düne kadar yapılanlarla eğitime zarar verirken artık eğitimden öteye hukuka da, hukuk devletine de, erkler ayrımına da, iş barışına da zarar veriyorsunuz. Unutmayınız ki bu kantar, er ya da geç sizi de tartar." dedi.