GAZİANTEP (AA) - Hırvatistan'ın ilk jeotermal santralini, Türkiye'nin de ilk özel jeotermal santralinin kurucusu Türk girişimci yapacak.

Gaziantep'te yerleşik MB Holding, ocak ayında yapılan ihaleyi kazanarak, Hırvatistan'ın tamamında jeotermal kaynak arama ve ardından da elektrik üretim santrali kurma hakkını elde etti.

Holding Yönetim Kurulu ve Uluslararası Jeotermal Birliği Başkanı da olan Muharrem Balat, yaptığı yazılı açıklamada, Hırvatistan'da 2020 itibariyle elektrik enerjisinin yüzde 35'inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasının hedeflendiğini belirtti.

Jeotermal enerji konusunda kendilerinin de birçok ilke imza atarak, teknoloji ve yeniliklere önderlik ettiklerini ve jeotermal enerji kaynaklarının gelişimi için öncü rol oynadıklarını ifade eden Balat, şunları kaydetti:

"Ekonomik gelişmelere bağlı olarak, orantılı bir şekilde artmakta olan elektrik enerjisi talebini; alternatif, çevre dostu, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynakla karşılamaktayız. Jeotermal enerji baz enerji olduğundan oldukça kıymetli bir enerji kaynağıdır. Mesela bir kuyudan petrol çekersiniz bir müddet sonra o kuyudaki potansiyeli biterse kuyu kapanır. Ya da kömür enerjisinde kömür havzası bitebilir. Ama jeotermal enerji dikkatli bir şekilde re-enjekte edilirse yenilenebilirlik vasfını asla kaybetmez."

Türkiye'nin ardından Hırvatistan'ı da jeotermal enerjiyle tanıştıracaklarını vurgulayan Balat, dünyada doğa dostu iz bırakmak istediklerini aktardı.

Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan Hırvatistan'ın, yenilenebilir kaynakları genişletme açısından geniş bir potansiyele sahip olduğunu dikkati çeken Balat, "Çevreyi ve insan sağlığını korumak, bireylerde çevre bilincini oluşturmak ve geliştirmek bizim için oldukça önemli bir konu. Şuan uluslararası arenada bunu gerçekleştirmek mutluluk verici" ifadelerini kullandı.

Balat, Türkiye'de gösterdikleri başarıların yurt dışında katlanarak devam edeceğini bildirdi.