Türk Hava Kurumu’nda (THK) yolsuzluk ve rüşvet yapıldığı iddiaları ile ilgili aralarında THK eski başkanı Osman Yıldırım’ın da bulunduğu 41 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede halen tutuklu bulunan THK eski başkanı Osman Yıldırım’a rüşvet alma, zimmet (3 kez), haksız mal edinme suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama, görevi kötüye kullanma ve sahte belge düzenlemek suretiyle Vergi Usul Kanunu'na muhalefet suçları isnat edildi. Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’a ise rüşvet almak, zimmet (2 kez), ve sahte belge düzenlemek suretiyle Vergi Usul Kanunu muhalefet suçlamaları yöneltildi.

Şüphelilerin 2013’te ortaklı şirket kurduktan sonra Sağlık Bakanlığı’nı Türkiye genelinde gerektiğinde yurt dışında kullanmak üzere 17 adet ambulans helikopter ihalesine katıldıkları ve kazandıkları belirtildi. Ambulans helikopterlerin bir firmadan satın alınmasına doğrudan şüpheliler Osman Yıldırım ve Faruk Volkan Yıldırım tarafından karar verildiği, yine aynı şüphelilerin ambulans helikopterlerin alındığı firma adına hareket eden şüpheli Luisa Alberti arasında satış hasılatının yüzde 2,5 oranında komisyon ödemesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

İddianamede, ambulans helikopterlerin alınılmasının düşünüldüğü firmadan Türkiye’de bulunan bir firmaya sözde danışmanlık ücreti adı altında para gönderildiği kaydedildi. Türkiye’deki firmanın sözde danışmanlık adı altından aldığı paranın ise THK eski başkanı Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’ın ortak ve yöneticisi olduğu firmaya aktarıldığı ifade edildi.

İddianamede, şüpheli Osman Yıldırım’ın akrabası veya tanıdığı bazı kişileri THK yönetmeliğine açık şekilde işe aldığı, bu kişilerin kamu yararına çalışan dernek statüsünden dolayı devlet malı sayılan THK’ya ait paraları ücret adı altında zimmetlerine geçirdikleri ileri sürüldü. İddianamede ayrıca THK Derneği’nin denetim kurulu üyeliği görevini üstlenen İ.G., H.K., M.Ö. ve L.T.’nin denetim görevlerini ihmal ederek zimmet suçunun işlenmesine imkan sağladıkları kaydedildi. 187 sayfadan oluşan iddianame Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.