Türk Hava Kurumu’nda (THK) yolsuzluk ve rüşvet yapıldığı iddiaları ile ilgili aralarında THK eski başkanı Osman Yıldırım’ın da bulunduğu 41 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede THK Turizm Limited Şirketi’nden, mal ve hizmet almadığı halde bir şirket adına fatura kesildiği ve kesilen faturaların da Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’ın ortağı olduğu şirkete aktarıldığı ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, halen tutuklu bulunan THK eski başkanı Osman Yıldırım’a rüşvet alma, zimmet (3 kez), haksız mal edinme, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama, görevi kötüye kullanma ve sahte belge düzenlemek suretiyle Vergi Usul Kanunu muhalefet suçları isnat edildi. Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’a ise rüşvet almak, zimmet (2 kez) ve sahte belge düzenlemek suretiyle Vergi Usul Kanunu'na muhalefet suçlamaları yöneltildi.

SAHTE FATURA

İddianamede THK Turizm Limited Şirketi’nin Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’ın arkadaşı tarafından kurulan şirketten herhangi bir mal ve hizmet almadığı halde kesilen sahte faturalar ile ödemeler yapıldığı kaydedildi. İddia edilen mal ve hizmet alışlarının 17 adet fatura ile 391 bin 184 TL tutarında olduğu belirtilen iddianamede, yine bu şirket tarafından THK Turizm Limited Şirketi adına 2013 ve 2014 yıllarında düzenlenen fatura içeriklerinin “eğitim alanlarının planlanması ve koordinasyon ücreti ile eğitim programlarının ikram bedeli” şeklinde olduğu kaydedildi.

İddianamede THK Turizm Limited Şirketi’nden mal ve hizmet almadıkları halde fatura kesildiğini, şirket sahibinin savunmasında kabul ettiği vurgulandı. Şirket sahibi H.A. herhangi bir iş yapmadıkları halde sahte fatura kestiklerini, şirketine yatan parayı da Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’ın ortak ve yöneticisi olduğu bir şirkete aktardıklarını söyledi.

“MAL VARLIĞININ KAYNAĞI BELLİ DEĞİL”

Osman Yıldırım’ın 17 Ekim 2009’da THK Derneği olağan genel kurulunda başkan seçildiğinin hatırlatıldığı iddianamede, Yıldırım’ın bilhassa 2013 ve 2014 yıllarında yoğunlaşan arsa vasfındaki gayrimenkul edinimlerinin geliri ile orantılı olmadığının altı çizildi. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre 2013 ve 2014 yılında Yıldırım’ın 9 parça arsa ve 1 adet daire satın aldığı ve bu gayrimenkullerin, edinme tarihi itibarı ile 2 milyon 990 bin 907 TL değerinde olduğu vurgulandı. Yine bilirkişi tarafından 28 Nisan 2015’te iddianameye sunulan rapora göre 2012, 2013, 2014 yıllarında elde ettiği malvarlığından 1 milyon 872 bin 907 TL tutarındaki malvarlığının kaynağının belli olmadığı bildirildi.