Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığına bağlı heyet, IŞİD çetelerinin saldırıları sonrasında Mardin ve bölgesine gelip yerleşen Suriyeli, Şengalli ve Kobanili kişiler hakkında bilgi almak için Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etti.

Ahmet Elallak, Amır Abbas, Necmettin Fevzi Hüseyin ve Irak Dışişleri Bakanlığından Garsan Elazzavi'nin bulunduğu heyete DTK üyesi Selanik Öner eşlik etti. Belediye Başkanlık makamında heyeti karşılayan Türk'e Artuklu Belediyesi Eş Başkanları Sevinç Bozan ve Emin Irmak eşlik etti.

'HÜKÜMET TEK BİR KURUŞ HARCAMADI'

Heyetle yaptığı görüşmeden sonra açıklama yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, IŞİD çetelerinden kaçarak Türkiye’ye gelenlere belediye ve halk olarak yardım yaptıklarını belirterek, "Hükümet bu konuda hiçbir şekilde yardımcı olmadı, tek bir kuruş bile harcamadı." dedi

IŞİD çetelerinin saldırıları sonrasında hükümetin sınır kapılarını kapattığını ancak yapılan girişimler sonrasında kapıların tekrar açıldığını ifade eden Türk, "Bölge ciddi anlamda göç almaya başladı. Kimi zaman bu sayı 28 bine ulaştı. Ama hükümet sınıra akın edenlere kendilerine Türkiye'de bakamayacaklarını ancak Dühok'ta bakacaklarını belirtmeleri üzerine kimi insanlar geri dönmek zorunda kaldı. Bunun yanı sıra savaştan kaçanların çoğu sadece Kürt bölgesinde kalmadılar. Kimisi Avrupa'ya giderken kimileri de batı illerine gitti. Belediye olarak imkanlarımız dahilinde bazı aileleri otogara yerleştirdik. Kendilerine aşçı tuttuk ve yemeklerini düzenli hazırladık. 500 bin dolar yardımda bulunduk." ifadelerini kullandı

'HÜKÜMET YARDIM ETMEYİNCE ONLARI DAĞITMAK ZORUNDA KALDIK'

Bölge halkının yanı sıra belediye olarak IŞİD çetelerinin saldırıları sonrasında bölgeye yerleşen ailelere ciddi anlamda yardım yaptıklarını hatırlatan Türk şöyle konuştu: "Kampa gelen yardımların Kürt iş adamları, bölge halkı ve belediyeler tarafından yapıldı. Mardin mıntıkasına bakıldığı zaman sadece burada 50 bin kişiye rastlamak mümkündür. Özellikle Kızıltepe'ye inilip bakıldığı zaman bu görünecektir. Suriyeli aileler halkın içinde sık rastlanmaktadır. Ama Irak'tan gelenler kendi imkanları ile kalacak yerler temin etmişlerdir. Hükumet bu konuda Kürt halkına hiçbir yardım yapmamıştır. Hükumet yardım yapmadığı içinde bizler onları dağıtmak zorunda kaldık. Kimileri kendi yerlerine geri dönerken, kimileri de belediye ve halk tarafından kurulan çeşitli kamplara yerleştirilmişlerdir."

'SADECE GÖSTERMELİK OLARAK BİN 500 KİŞİYE YARDIM YAPILMIŞTIR'

Hükümetin Kobani halkına yardım yaptıklarına dair açıklamalara değinen Türk, konuşmasına şöyle devam etti: "Hükümet bin beş yüz-iki bin kişiye yardım ederek bunu adeta bir propaganda haline getirdi. Ama geriye kalan kısmına ise Kürt halkı baktı. Yoğun bir şekilde Kürt iş adamlarından ve Kürt halkından kamyonlar halinde yardımlar yapıldı. Hatta Kobani halkı için kurulan çadırları bile Kürt halkı kurdu. Kürt halkı gece gündüz çalışarak onlara sahip çıktı. Ama hükümet göstermelik olarak yapmış olduğu bir kaç şeyi hemen propaganda malzemesi yaptı."

Söyledikleri ile aslında kimseyi suçlamak istemediğinin de altını çizen Türk, sadece hükümetin göç eden Kürtlere karşı pek samimi olmadığını söyledi. Türk, hükümetle aralarında son zamanlarda yaşanan çatışmalara da dikkat çekerek, "Bizim son dönemlerde hükümetle yaşadığımız gerginlik budur. Buradaki Kürtlere ayrı davranması idi. Samimi bir duruş sergilemediler. Nasıl Avrupa Birliği gibi birlik kurulmuşsa biz Kürtler de burada Demokratik Konfederalizm adı altında bir birlik kurmaktayız." diye konuştu

Ziyaret amaçlarının IŞİD çeteleri sonrasında Mardin ve bölgesine yerleşen Suriyeli, Şengalli ve Kobanili kişiler hakkında bilgi almak olduğunu belirten heyet, belediyelerin kontrolü altındaki kamplar ve kamp dışında kalan kişiler hakkında da bilgi almak istediklerini söyledi.