Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Argün Atalay, bu ülkede 40 yıldan beri asgari ücret görüşmeleri yapıldığını belirterek, “Şimdiye kadar en iyi asgari kimden aldık?" diye sorduktan sonra "Şimdi hayatta olmadığı için söylüyorum. En iyi ücreti Erbakan zamanında aldık.” dedi.

Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Demiryol-İş arasında 21 Nisan’da başlayan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçiler ve davetlilerin katılımıyla, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü protokolü girişinde imzalandı.

İmza töreninde konuşan Ergün Atalay, 8 Haziran 2003 hızlı tren temel atma töreninde 3 Bakan'ın da olduğunu ifade ederek “Biz bu hızlı treni görecek miyiz? 2009'da Eskişehir’de gördük. Hızlı tren Türkiye’nin her yerine ulaşmaya devam ediyor. Bu kolay olmadı. Geçmişte uzun yıllarda bu kurumda yapan görevliler vardı. Zaman zaman Hazine'ye giderdik. Hazine yetkilileri bana derdi ki işçileri eve yollayın paraları orada verelim, nasıl olsa siz zarar ediyorsunuz, hiçbir şey olmaz ifadesini kullanıyorlardı.” diye konuştu.

Bakanlık ve TCDD yöneticilerinden istekleri olduğunu söyleyen Atalay, şöyle devam etti: “Arkadaşlarımızın büyük bölümü sosyal medyayı kullanmayı bilmiyor. Bu arkadaşlarımız çalışmaktan, baraka yatmaktan, sosyal medyayı kullanamadıkları için bilmiyorlar. Derdini anlatmakta zorluk çekiyor. Ben bugünden itibaren ben onlara bir sayfa açacağım adı da 'GETİP' olacak Geçici Takım İşçileri Derneği'ni kuracaklar. Biz bu durumdayız. Esas mağdur olan takımda çalışan bölükler buna beraber öncülük yapalım. Bizim takım işçileri bunu hep yapıyor, Hazine ayağı var, Genel Müdürlük ayağı var. Bu kurumda taşeron geçici işçi çalışmasın, arzum talebim bu.”

3-4 gün sonra seçim olduğunu hatırlatan Atalay, şunları kaydetti: “Herkes istediğine oy versin. Ama bu ülkede 40 yıldan beri asgari ücret görüşmeleri yapılıyor. Bunun 15 yılına ben katıldım. 25 tane hükümet geldi, geçti. Masadan 2-3 bin vermeyenler şimdi çeşitli rakamlar duyuyorum. Bu ülkede 13 milyon sigortalı, 4 milyonun üzerinde tarım işçisi var. Biz toplamda ailelerimizle beraber 50 milyonuz. Biz Meclis'te 4 kişi yokuz. 114 avukat 124 avukat var. Onlar bizim hakkımızı savunacaklar. Ne olurdu tulum giyen 2 kişi Meclis'te olsaydı, ne olurdu. Çiftçilik yapan arkadaşımız 2 kişi olsaydı da bizim dertlerimizi anlatsaydı. Şimdiye kadar en iyi asgari kimden aldık, şimdi hayatta olmadığı için söylüyorum. En iyi ücreti Erbakan zamanında aldık. Allah rahmet eylesin.”

Atalay, “Bugün lafın bittiği yerdeyiz. Allah bu ülkenin yardımcısı olsun. Fakir, fukaranın yardımcısı olsun. Allah bu ülkenin yanında olsun. Çünkü uluslararası ilişkilerde hiç insaf yok. Bizim bizden başka dostumuz yok. Kafanızı kaldırıp etrafa baktığınızda her taraf kan gölü bu ülke cennet ülke bunun kıymetini bilmek lazım. Bu ülkede demokrasi yoksa sendikacılık yapamazsınız. Particilik de yapamazsınız.” dedi.

'BU YIL DEMİR YOLLARINA 9 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPMAYI PLANLIYORUZ'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yaptığı açıklamada, toplu iş sözleşmelerinde tarafların olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Masanın bir tarafında iş veren temsilcisi diğer tarafında işçi temsilcileri bulunur. Bugün bilmenizi isterim ki bu sözleşme döneminde bizlerde kamu işveren kesimi olarak masaya işçilerimiz lehine oturduk. Önümüzdeki dönemde konuşacağımız konular var, sürekli olacak. Tüm bu konuları önümüzdeki dönemde konuşarak, teker teker çözüm yolları bulacağımıza emin olmanızı istiyorum.”

Bakan Bilgin, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu yıl demiryollarına 9 milyar liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımlar düzenli ve planlı bir şekilde önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecektir. Bu büyük hamlenin demiryollarını ayağa kaldırma seferberliğinin en önemli aktörlerinden birisi de işçilerimizdir. Bütün bu ilerlemelerin bugüne kadar yöneticisi, işçisi ile el ele vererek hep beraber sizlerle gerçekleştirdik ve bundan sonra da sizlerle yapacağız. Bu yolda emek veren tüm demir yolcularımıza huzurlarınızda şükranlarımı arz etmek istiyorum.”