İzmir'de Türk- İş'e bağlı sendikalara üye 5 bin civarında işçi, AK Parti hükümetinin kıdem tazminatının yeniden düzenleme girişimlerini protesto etti. Basmane Meydanı'nda toplanan işçiler, hükümet aleyhine sloganlar atarak Konak Meydanı'na kadar yürüdü. İşçiler adına konuşan Türk- İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, "Kıdem tazminatı Türk İş'in kırmızı çizgisidir. Kıdem tazminatına kim el uzatmaya çalıiırsa onun eli yanar. Kıdem tazminatını kaldırmak bizim için genel grev sebebidir." dedi.

Türk- İş'e bağlı sendikalara üye işçiler, daha önce sağanak yağmur nedeniyle iptal ettikleri yürüyüş için akşam saatlerinde Basmane Meydanı'nda toplandı. Konak Meydanı'na kadar yürüyen grup sık sık hükümet aleyhine slogan attı. İşçilere, yoldan geçen vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
5 bin işçiye seslenen Türk- İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, Meclis'te görüşülen İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi. Özel istihdam bürolarıyla geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verileceğini söyleyerek tepki gösteren Karakoç, "İşçilerin en kutsal kazanılmış haklarından olan kıdem tazminatı, yeniden tartışma konusu yapılmak istenmektedir. Kıdem tazminatı, işçilerin ve sendikaların en duyarlı olduğu hakların başında gelmektedir. Kıdem tazminatı Türk İş Hukuku'na 1936 tarihli 3008 sayılı İş Kanunu ile girmiştir. Bu hakkın aşındırılması değil, korunması ve geliştirilmesi temel yaklaşım olmalıdır. İşçilerin bilinen tüm tepkisine rağmen, Kıdem tazminatında gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak düzenlemeleri protesto ediyoruz. Sosyal devlet uygulamaları, ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Örgütlü toplum yok edilmek isteniyor. Çalışanlara köle düzeni, şartları dayatılmaktadır. Sendikasız örgütsüz, güvencesiz sömürü düzenini pekiştirmek istiyorlar. Taşeron sistemini bile aratacak bir iş ilişkisi düzenleniyor. Çalışanlar ücretli kölelik düzenine mahkum edilmek isteniyor. Kıdem tazminatı, emekliliğimizin, umudu güvencesidir. Kimse, bu hakka el uzatmaya kalkmasın. Kim el uzatırsa, eli yanar. İşçi sınıfı, hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir." dedi.

"EL UZATANIN ELİ YANAR"

Kıdem tazminatının kuşa çevrilmek istendiğini ifade eden Karakoç, "Kıdem tazminatı hakkı bıçağın kemiğe dayandığı ve delip geçtiği andır. Kıdem tazminatı yalnızca çalışan işçiyi değil o emek işle geçinen işçi ailesini ilgilendiren bir haktır. Ödemesi sonraya bırakılmış ücretin bir parçasıdır. Emekliliğimizin umududur. Kimse ama hiçkimse bu hakkımıza el uzatmaya çalışmasın. Kim el uzatırsa eli yanar onun, eli yanar kopar. İşçinin geleceğine göz dikilmektedir. İşçinin alınteri sermaye birikiminin kaynağı yapılmak istenmektedir. Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş'in kırmızı çizgisidir. Türk-İş bu hakkın tasfiyesine yada zayıflamasına yönelik girişimlere cevabı genel grevdir." dedi.

Polisin TOMA ve çevik kuvvet ekipleri eşliğinde geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, basın açıklamasının ardından sona erdi.