Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, "Kim ne derse desin biz belediye ve halk olarak her zaman onların yanında olacağız. Kobanê'yi bir daha canlandırmak için hep beraber çalışacağız." dedi.

Başlatılan çalışmalar ve yapılacak çalışmalara ilişkin Mardin Rojava Koordinasyonu, Mardin Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclis toplantı salonunda basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya aralarında HDP Mardin Milletvekilleri Gülser Yıldırım, Enise Güneyli, DBP, HDP Mardin il örgütleri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk, Februniye Akyol Akay, DBP'li bölge belediye aş başkanları ve STK'ların bulunduğu Mardin Rojava Koordinasyon üyeleri katıldı.

Basın toplantısından önce bir araya gelmelerine ilişkin sözlü açıklamayı Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk yaptı. Konuşmasına birkaç gün önce Suruç'ta yaşanan katliam sonrası yaşamlarını yitiren 32 kişiye dikkat çekerek başlayan Türk, katliamı yapanları ve bu katliamı destekleyen kişileri kınadıklarını belirtti. Türk, katliamın sorumlularının yüzlerini tüm dünyaya göstermek için her zaman mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizerek, "Hepimizin bildiği gibi başından beri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu IŞİD çeteleri ile ortak bir çalışma yürüttüklerine dair belgeleri ortaya koymuştuk. Ancak bugün de yapılan açıklamalara bakılırsa hala da IŞİD çetelerini aklamaya yönelik bir arayışın içinde olunduğunu görmekteyiz. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın saldırıya ilişkin yapmış olduğu açıklama bu çeteleri aklamaya yönelik açıklamalardır. Hepimiz de biliyoruz ki oraya giden yoldaşlarımız halkların kardeşliğini pekiştirmek, Rojava devriminin ve Kürt halkının yanında olduklarını göstermek için Barış Parkı'nda toplanarak açıklama yapacaklardı. Fakat hazırlıkların yapıldığı bir sırada katliamla karşı karşıya kalmışlardır." şeklinde konuştu.

"ONLAR HALKLARIN VİCDANLARINDA MAHKUM EDİLMİŞLERDİR"

Parti genel başkanlarının dün yapmış oldukları açıklamada da IŞİD çetelerinin nasıl rahat gezdiklerinin belgelerle ortaya serildiğini vurgulayan Türk, "Hükümet ve bu ülkeyi yönetenler, halkımızın, Türkiye halklarının vicdanında mahkum edilmişlerdir. Onlar asla bu sorumluluktan, bu cinayetten kendilerini paklayamazlar, temizlenemeyeceklerdir. Onlar ne derlerse desinler, yandaş medyaları neyi getirirse getirsinler onlar halkların vicdanında sorumludurlar. Halkımızın vicdanlarında bu katliamın katillerinin yandaşları ile beraberdirler. Elbette Kobanê için el birliği ile beraber çalışmalar yapacak ve Rojava için çalışmalarımız devam edecektir." şeklinde konuştu.

"ROJAVA'NIN BÜTÜN KANTONLARINA İNSANİ YARDIMDA BULUNMAK İÇİN SORUMLULUK ALDIK"

Açıklamanın ardından HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da Suruç katliamına dikkat çekmek amacıyla kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında bunların planlı bir şekilde yapıldığının altını çizen Yıldırım, hiçbir gücün Kürt halkının mücadelesini bitiremeyeceğini ve barış için her zaman mücadele edeceklerini söyledi.

Yapılan açıklama ve konuşmaların ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, basın mebsuplarının sorularını cevapladı. Basın mensuplarının Kobani'nin yeni inşa alanının neresi olacağına ve inşa sürecinde ilişkin yapılacak psikolojik ile maddi yardımlara ilişkin kendisine yöneltilen soruya Türk, "Aslında uzun süreden beridir DBP'li büyükşehir ve diğer belediyelerimiz eski yıkılmış şehrin yeniden inşası konusunda Kobanê'de bir temizlik çalışması başlatmışlardır. Ancak gelen ortak görüş şudur ki halklarımızın belleğinde kalması için Kobanê'nin merkezinin bir müzeye dönüştürülmesi de söz konusudur. Aynı şekilde Kobanê'nin etrafının da imara açılması konusunda çalışmalar da hemen hemen başlamış durumdadır. Zaten Suruç'a gelip Kobanê'ye geçmek isteyen o gençlerimizin amaçları da buydu. Tabiki bizler orda bina yaparak orayı inşa yapmış sayılmayız. Psikolojik ve ekonomik olarak dayanışmanın içinde olmamız lazım. Arkadaşlarımızın ifade ettiği gibi orada yüzlerce köyümüz var ama canlı bir hayvan bile bırakmadılar. Şimdi bizler burayı canlandırmak için canlı hayvanından her türlü psikolojik ve tıbbi tedavi çalışması yapacağız. İnanıyoruz ki yapacağımız bütün çalışmalar bir bütün olarak Kobanê'nin ve Rojava'nın yeniden kalkışı anlamına geliyor." şeklinde cevap verdi.