30 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında Çerçi Film Günleri kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği organizasyonu ile Mardin ve ilçelerinde konser dinletisi ve film gösterimi gerçekleşecek.

Film günleri çalışması kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay, belediye meclis toplantı salonunda basın ile bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin'in kültürel öneminin gösterilmesinin yanı sıra insanların kaynaşmasına yönelik çalışma yaptıklarını söyledi.

Mardin'in çok yönlü yapısını ve Mardin halkının kültürlerinin kaynaşması için bir kültür ve turizm hamlesi yaptıklarını belirten Türk, "Bu şekilde faaliyetlerimizi sürekli hale getirecek bir çalışmaya başladık. Umut ediyoruz ki Mardin'i tüm dünyaya ve Türkiye'ye tanıtacak bir çalışma yapacağız. Biz bu ayda da Mardin'in tanıtılması ve Mardin'in bu çok yönlü yapısını tanıtmak amacıyla çalışmalara başladık. 30 Nisan'da konser ve film gösterimi ile başlayacak olan çalışmamız 9 Mayıs'ta Mardin'de son bulacak. İnanıyoruz ki Mardin'in özelliğini ortaya koyacak bir çalışma ortaya çıkaracağız. Bu konuda daire baş Êzidî kardeşlerimizin de kültürlerinin de buraya yansıtılmasına yönelik çalışmalarımızı yapacağız. Bu konuda da programlar düzenlenekanlarımızla beraber çalışmakta ve bunu zenginleştirmeye çalışacağız. Tabi ki bunların yeterli olmadığını bilmekteyiz. Arap, Süryani vecektir. Bu sadece bir başlangıçtır. Ama inanıyorum ki süreç içinde birinci caddede ki otopark çalışması bittikten sonra biz Mardin'de bunu sürekli hale getirecek çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

"KARDEŞLİK DUYGUSUNU YAYABİLİRSEK HALKLARIMIZI ÖNEMLİ TEHLİKELERDEN KORUMUŞ OLURUZ"

Mardin'in bir kültürler şehri olduğunu ifade eden Türk, "Şimdiye kadar kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapılmaması büyük bir eksikliktir. Mardin'i turizm açısından daha cazip hale getirmek için çalışmalara da hız verdik. Bu konuda da daire başkanlarının esnaf ve turizmcilerle bir araya gelerek fikir alış verişini yapacağız. Biz inanıyoruz ki bugün Mardin'de kültürler ve inançlar arasındaki kardeşlik duygusunu eğer bugün biz tüm Orta doğuya yayabilirsek halklarımızı önemli bir tehlikeden korumuş oluruz. Halklar arasında dayanışmayı sağlamış oluruz. Bununda demokratik bir gelecek için büyük bir adım olaca. Bu nedenle bu çalışmanın sadece bir konser yada film gösterimi olarak görülmemesi gerekir. Bugün yaşanan kültürün ve kardeşlik havasının Orta doğuya yansıtılması konusunda Mardin'in büyük bir aktör olduğunu herkes görmektedir." şeklinde konuştu.

"MARDİN'İN ÇOK RENKLİLİĞİNİ HALKA DUYURMAK İSTEDİK"

Konuşmasına, Mardin'in çok kültürlü ve çok renkli bir şehir olduğunu belirterek başlayan Büyükşehir Eş Başkanı Februniye Akyol Akay ise bu çalışmayla Mardin'in çok renkliliğini halka duyuracaklarını ve turizmini geliştirmeye yönelik olacağını söyledi. Yönetime gelmeleri ile beraber Mardin halkı ile ilk defa baharı karşıladıklarını belirten Akyol Akay, geçen sürede kurumsallaşmaya yönelik çalışma yaptıklarını ancak artık kültürel faaliyetlere ağırlık vereceklerini aktardı.

Akyol Akay, "Türkiye ve dünyanın birçok yerinden de film çekimi için Mardin'e geliniyor. Mardin'in ışığı film çekimi için çok iyi olduğundan dolayı her yerden buraya geliyorlar. Bizler de düşündük ki neden yereldeki sanatçılarımızı da bu konuda geliştirmeyelim. İşte bunun için konserlerin yanı sıra film, kamera, fotoğraf makinesi gibi çalışmaların olduğu bir atölye çalışması da başlattık. Aynı şekilde kısa ve uzun metrajlı film gösterimi yapacağız. Tabiki bu projeler kapsamında önümüzdeki senelerde daha güçlü bir şekilde çalışacağız". diye konuştu.