İstanbul Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında ‘Şehitleri Anma Etkinliği’ düzenlenecek. Şehitlerle ilgili resmî kayıtların yer aldığı Kırım Savaşı’ndan itibaren 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi), 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar olan savaşlarda kaybedilen tüm şehitler bir plan dâhilinde anılacak.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre; etkinlikler 18 Mart 2015 tarihinden itibaren belirtilen yerde haftada bir gün Çarşamba günleri saat 16.00’da bir şehidi anacak şekilde şehit yakınları, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımı ile yapılacak.

Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığındaki etkinlik programı, tarihi süreç içerisinde kaybedilen tüm şehitlerin aziz ruhları için saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunması ile başlayacak. Ardından sırasıyla; şehitleri temsilen anma etkinliğinin yapılacağı mekandaki Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtına çelenk sunulacak, ‘şehitlik’ kavramı, şehidin öz geçmişi ile şehadeti hakkındaki bilgileri kapsayan anma konuşması yapılacak. Şehit yakınının da duygularını dile getireceği anma etkinliğinde şehit yakınına anı belgesi ve armağanı verilecek. Anılan şehit ile tüm şehitlerin anısına dua okunacak.

İLK ANILACAK ŞEHİT, PİYADE YARBAY HÜSEYİN AVNİ BEY

İlk etkinlik, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümü olması nedeniyle 18 Mart 2015 tarihinde, 57. Alay Komutanı Piyade Yarbay Hüseyin Avni Bey’in anılması ile icra edilecek.

Şehit yakınlarının şehitleri hakkında sahip oldukları bilgileri paylaşmak maksadıyla Genelkurmay internet sayfasında yer alacak 'Şehit Bilgi Kapısı' 18 Mart 2015 tarihinden itibaren kullanıma açılacak. Şehit yakınları bu sayfaya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını yazarak giriş yapabilecek, şehit bilgisine ulaşarak şehidi ile ilgili mevcut tüm bilgileri görebilecek, ilave etmeyi düşündüğü bilgi, belge ve fotoğrafları bu sayfa üzerinden gönderebilecek. Gönderilen bilgi, belge ve fotoğrafların doğruluğu teyit edildikten sonra şehit ile ilgili bölüme eklenecek.