Türk Tabipler Birliği (TBB) Cizre’de 8 gün süren sokağa çıkma yasağıyla ilgili raporunu açıkladı. Raporda tıbbi bakım ve acil tıp hizmetlerinin durma noktasına geldiği, Cizre Devlet Hastanesi’nin sağlık hizmeti veremediği belirtildi.

TTB hazırladığı raporda, mahallelerin ablukaya alındığını, bu yüzden de böbrek hastaların diyalize giremediğini aktardı. Yasak süresince ortamdan etkilenen insanların sayısının bilinmediği, özellikle tedavi ihtiyacı olan hastalarının hayatını kaybetme ya da sakat kalma riskinin olduğuna dikkat çekildi.

Haftalık sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerde yiyecek stoklarının bitmek üzere olduğu vurgulanan raporda, şu hususlara yer verildi: “Temel yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasındaki bu önemli engellerin yurttaşların sağlığı için, özellikle duyarlı gruplar için risk oluşturduğu açıktır. Şu anda şehirde ciddi bir halk sağlığı sorunu vardır. Yiyecek temini için dahi olsa, sokağa çıkanlar, çocuklar, yaşlılar kurşunlara hedef olabilmektedir. Cenazelerin defnedilmesinde büyük zorluklar yaşanmakta, bazı cenazelerin evlerde bekletildiğine dair haberler basına yansımaktadır. Özetle mevcut çatışma ortamı, Cizre’de halkın sağlık ve yaşam hakkını engellemektedir.”

Cenevre Sözleşmeleri’ne atıfta bulunulan raporda, "Bu yükümlülük, sağlık personelinin ve sağlık tesislerinin korunması gerekliliğini de kapsar' maddesini bir kez daha hatırlatır ve yetkilileri sağlık hizmetlerinin aksamaması için gerekli önlemleri ivedilikle almaya, ihtiyacı olan herkese bakım verilmesini sağlayacak düzenlemeleri yapmaya, sağlık personelinin ve sağlık tesislerinin korunması yükümlülüğünü yerine getirmeye çağırırız.” denildi.