Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Ali Özerk, Albayrak SEKA Kağıt Fabrikası'nın, günde 275 ton kömür kullanarak daha önce 25 mw ölçekli olarak açıkladığı enerji santralinin kapasitesini, yeni Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ile günde 525 ton kömürle 30 mw'ye çıkardığını söyledi. Özerk, "İlerleyen zamanda kapasite daha da arttırılırsa çevreye, geri dönüşü olmayan zararlar verilir." dedi.

Haziran 2003 tarihinde özelleştirme kapsamında kapatılan ve ardından 1.1 milyon dolara, Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak ailesine satılan, üretim için gün sayan fabrikada yeni bir gelişme yaşandı. Paşaköy Mahallesi'de bulunan ve ÇED sürecinde olan projede değişiklik yapıldı. Mimarlar Odası Başkanı Özerk, Albayrak Kağıt Fabrikası içerisine kurulması düşünüler enerji üretim santralinin kapasitesinin arttırıldığını bildirdi. Konunun kamuoyunda dile getirilmesiyle geçen günlerde yaptıkları açıklamada şüphelerinin ve denetim boşluğunun olduğunu söylediklerini hatırlatan Ali Özerk, sonradan gelişen olayların kendilerini haklı çıkardığını söyledi. Özerk, "ÇED raporu, bu kadar küçük ölçekli bir enerji santrali için gerekmez derken elaltından bilgi kaçırarak ve asıl önemlisi santralin kapasitesi arttırılarak, 15.07.2015'te yeni bir ÇED raporu hazırlanmıştır. Bu rapora göre 275 ton/gün ithal kömür kullanarak daha önce 25 mw olarak bildirilen enerji santrali, 525 ton/gün ithal kömür ile 30 mw'ye çıkarılmıştır. Bu durumda adı geçen şirketin niyeti, bizi şüpheden daha gerçekçi düşünmeye itmiştir. İlerleyen zamanlarda kapasitesi daha da arttırılıp giderek verimli bir ovanın ortasında ve üniversite yerleşkesine, su kaynaklarına ve yakılan kömürün yakın çevreye vereceği zararları gidermek mümkün olmayacaktır." dedi.

'ÖNEMLİ MİKTARDA SU TÜKETİMİ DE OLACAK'

Günlük 525 ton kömür kullanımının yanında söz konusu fabrikanın önemli miktarda su da harcayacağını belirten Oda Başkanı Özerk, "Yatırım planında, fabrikanın yılda 3.524.400 metreküp olan su ihtiyacını Simav Çayı'ndan karşılayacağı ancak yetmemesi veya getirilememesi durumunda, yer altı sularının kullanılacağı belirtilmektedir. 6500 metreküp/gün proses ve 4200 metreküp/gün soğutma suyu olmak üzere günde toplam 10.700 metreküp suya ihtiyaç vardır. Yılda 3.524.40 metreküp suyun temini için raporda bahsedilen olasılıklar, yine Balıkesir ovasının su dengesi açısından sorgulanması gereken önemli konulardan birisidir." ifadelirini kullandı.

"Kısaca tesisin su ihtiyacı karşılanırken bölgede yapılan tarımın nasıl etkileneceği değil, tesisin ihtiyacının öncelikli görüldüğü adeta itiraf edilmiştir." diyen Özerk, şöyle devam etti: "Kısa ve uzun vadede ekolojik dengeye, insan sağlığına, su kaynaklarına ve su kaynaklarının rasyonel kullanımına dönük projelerin, şeffaf ve evrensel hukuk kurallarına uygun şekilde meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri ve bilimsel ilkeler ışığında hazırlanması tüm toplumun hakkıdır."