Turizm seyahat acenteleri ve rehberleri, her yıl 7 milyon turistin ziyaret ettiği Apollon Tapınağı önününün 'oto galeri' gibi ziyaret edilmesine dur denilmesi gerektiğini belirtiyor. Apollon Tapınağı'na otomobille yapılan ziyaretler, tapınak önünde görüntü kirliliği oluşturuyor. Tapınağı görmeye gelen yerli ve yabancı turistler, hatıra fotoğrafı çektirmek isterken tapınak önündeki otomobil engeline takılıyor.

Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Genel Müdürü Natalia Baranov, kültür turuna çıkan Rus turistlerin en fazla şikayet ettiği konuların başında Apollon Tapınağı önüne konan otomobiller olduğunu söyledi. Tapınak önüne konan araçların Rus turistlerin geniş alanlı fotoğraf çekmesine engel olduğunu belirten Baranov, "Biz İtalya, İspanya ve Nepal'de de kültür turuna çıkıyoruz. Ruslar en fazla dünyada kültür turuna Antalya'da çıkıyor. Rus turistler için Apollon Tapınağı çok önemli. Antalya tatillerini, tapınakta hatıra fotoğrafı çektirerek taçlandırıyorlar. Tapınak önüne konan araçların görüntüsü hoş değil." diye konuştu.

Güney Kore Krizantam Turizm Seyahat Acentesi Kültür Turu Sorumlusu Dr. Yeondong Hwang da Antalya Side Antik Kent'e haftanın 4 günü kültür turu düzenlediklerini söyledi. Side Antik Kent turuna antik tiyatroda başladıklarını belirten Hwang, tur bitimini Apollon Tapınağı'nda toplu hatıra fotoğrafı çektirerek sonlandırdıklarını ifade etti. Hwang, "Güney Koreli turistler, tapınak önünde toplu hatıra fotoğrafı çektirmek istiyor. Tapınağın önüne konan otomobiller toplu hatıra fotoğrafı çektirmede negatif bir görüntü oluşturuyor. Otomobille tarihi tapına girilmesini yanlış buluyorum." ifadesini kullandı.

Es Es Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Levent Akgün, Türk kültür turizminin sembolü olan Apollon Tapınağı'nın önünün otomobil galerisi gibi görüntü oluşturmasının hoş bir durum olmadığını kaydetti. Tapınak önündeki otomobil görüntüsünü yanlış bulduklarını belirten Akgün, otomobilden çıkan egzoz gazının uçuşunun tapınağın sütunlarına zarar verebileceğinden bölgeye araçla girilmemesi gerektiğine inandığını ifade etti. Akgün, "Bakanlık artık tapınaklar bölgesinde düzenleme yaparak turist ziyaretlerini daha estetik bir görüntü içinde açmalı. Tapınak Türk turizminin sembolü. Bu sembol gözümüz gibi korunmalı." şeklinde konuştu.

DSP Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Çakmak, Apollon Tapınağı'nın korunması, güçlendirilmesi ve restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na üç defa yazı yazdıklarını söyledi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde tapınağın korunması ve bölgede motorlu araçların önlenmesine yönelik önemli adımlar atıldığını belirten Çakmak, dünyada motorlu araçla girilen tek tapınağın Apollon olduğunun altını çizdi. Çakmak, şunları kaydetti: "Tapınak önüne galeri sistemi araç koymak her yıl 7 milyon turistin ziyaret ettiği yer için hiç şık bir durum değil. Üzüntü verici bir durum. Tapınak sütunlarının zarar görmemesi için havai fişek atımı, motorlu araç giriş ve çıkışlarına izin verilmemeli. Zaten tapınağın sütunlarına denizde tuz uçuşu zarar veriyor, bir de buna karbon uçuşu eklemeyelim."