İngiltere’de Eğitim Bakanlığı Sınav Hazırlama Kurulu’nun (OCR) yürürlükten kaldırmayı planladığı yabancı dil sınavları için Eğitim Bakanı Nicky Morgan’dan destek geldi. Sınav hazırlama kuruluna yazılı açıklama yapan Morgan; Türkçe, Lehçe ve Bengalce gibi ‘az öğrenilen diller’in geleceğinin derhal garanti altına alınması gerektiğini savundu.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Enfield bölgesi Muhafazakar Parti Milletvekili Nick De Bois, az öğrenilen dillerin kaldırılmamasına ilişkin kampanya yürütüyor. Bu kampanyaya destek veren İngiliz Eğitim Bakanı Nicky Morgan, sınav hazırlama kuruluna yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Az öğrenilen dillerin düzenlemesi üzerine çalışmak, bu niteliklerin geleceğini güvence altına almak ve bu kararın iptali için sizlere çağrıda bulunuyorum. Gelecek Muhafazakar Parti Hükümeti; Türkçe, Lehçe ve Bengalce gibi dillerin korunması için gerekeni yapacaktır. Amacımız, yeni hükümet kurulduğu ilk aydan itibaren bu niteliklerin korunması için derhal çalışmalara başlamaktır. ”

İngiltere Eğitim Bakanlığı Sınav Hazırlama Kurulu (OCR), Şubat ayında ilk ve ortaöğretim kurumlarında uygulanan aralarında Türk dilinin de bulunduğu yabancı dil sınavlarını ‘az kullanılıyor’ gerekçesiyle kaldırma kararı almıştı. Bunun üzerine, Mart ayında Muhafazakar Partisi Kuzey Enfield Milletvekili Nick De Bois, Türkçe sınavlarının okullardan kaldırılmaması için İngiltere Parlamentosu'na önerge sunmuştu. Parlamentonun üç büyük partisinden Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden sorumlu milletvekilleri de OCR’ın kararına büyük tepki göstermişti.