Talay, Türkiye Barolar Birliği ile Kahramanmaraş Barosu tarafından düzenlenen Borçlar Kanunu Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, geçen yıl yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nu Türkiye genelinde düzenlenen etkinliklerle anlattıklarını söyledi.
     İlk ürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar geçen 85 yıllık süreçte Borçlar Kanunu'nda bu zamana kadar köklü ve ihtiyaçları karşılayacak düzeyde değişiklikler olmadığını belirten Talay, şunları söyledi:
     "Cumhuriyetimiz, özünde bir hukuk projesidir. Bu projenin hedefine ve amacına uygun olarak cumhuriyetin kuruluşunu takiben pek çok kanun yürürlüğe konmuştur. Bu kanunlardan birisi de Borçlar Kanunu'dur. İlgili mevzuat ve kaynak kanunlarda gerçekleşen değişikliklerle paralelliğin sağlanması ve dilinin sadeleştirilmesi gerektiğini de dikkate alan Adalet Bakanlığının çalışması sonucu yeni kanun geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmiştir."
    
     -Adil yargılama hakkı-
    
     Temel hak ve özgürlüklerin korunmasını ve güvence altına alınmasını öngören hukuk devletinin en önemli kurumlarından birisinin "adil yargılama hakkı" olduğuna dikkati çeken Talay, bu konuda adli mecradaki herkese görev düştüğünü belirtti.
     Adil yargılama hakkının uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Talay, "Bu hakkın korunması bağımsız mahkemelerin, tarafsız ve donanımlı yargıçların, insan haklarına saygılı, gerçeğin ortaya çıkmasına, adaletin gerçekleşmesine katkı yapacak ilgili ve sorumlu savcıların ve her şeyden önce yine bilgili, sorumlu, cesur, kaliteli ve bağımsız avukatların varlığına bağlıdır."
     Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan ise Borçlar Kanunu'nun işleyişi hakkında bilgiler verdi.
     Sempozyumda, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yavuz, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Koç ve Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mürsel Başgül kanuna ilişkin sunum yaptı.