Türkiye Barolar Birliği (TBB) liderliğinde Türkiye’de Adalete Erişim İçin Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek (SILA) Projesi için imza töreni düzenlendi.

Proje ile Türkiye’de adli yardım hizmetlerinin iyileştirilmesini ve özellikle de dezavantajlı gruplara, Türkiye’deki Suriyeli nüfusa hizmet verecek avukatların mesleki kapasitelerinin arttırılması hedefleniyor.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) öncülüğünde, Suriyeli göçmenlere hizmet verecek avukatların kapasitesinin arttırılmasının hedeflendiği 'Türkiye’de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek (SILA) Projesi' imza töreni yapıldı. İmza törenine TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Yardımcısı Ali Öztürkmen, UNDP Yerleşik Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ve İsveç Krallığı Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund katıldı.

Proje hakkında bilgi veren TBB Başkanı Feyzioğlu, projenin amacının Türkiye’deki adli yardım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve özellikle dezavantajlı gruplara kaliteli ve kapsamlı adlı yardım hizmetinin verilebilmesi olduğunu vurguladı. Dünyada şu anda çok büyük bir göç dramının yaşandığını hatırlatan Feyzioğlu şunları kaydetti: "Türkiye herhangi bir devletin şuana kadar yaptığının birkaç yüz kat üzerinde olmak üzere sığınmacılara kucak açtı. Bu insanlarla görüştüğünüzde dramın büyüklüğünü anlıyorsunuz. Bugün birlikte atmakta olduğumuz mütevazı ama bir hayat kurtarsa bile dünyaya bedel bu adım zor durumda olan bu insanlara ‘arkamda dünya var, arkamda iyi insanlar var’ dedirtecek.”

Projeye destek veren herkese teşekkür eden Feyzioğlu şöyle devam etti: “Bu dünyanın meselesidir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. İsveç Krallığı’nın çok büyük katkısı ile bu projeye hayata geçiyor. Projenin toplam bütçesi 1 milyon 797 bin 120 dolar. Bu miktarın 1 milyon 617 bin 570 dolarını İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı sağlıyor. Biz de kendi imkanlarımıza göre mütevazı ama önemli 179 bin dolarla bütçeye katkıda bulunuyoruz.”

PROJE

Türkiye’de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi (SILA), Türkiye’de adli yardım hizmetlerinin iyileştirilmesini ve özellikle de dezavantajlı gruplara ve ülkemizdeki Suriyeli nüfusa hizmet verecek avukatların mesleki kapasitelerinin arttırılmasını hedefliyor. Proje aynı zamanda baroların etkin bir adli yardım sistemine yönelik kurumsal ihtiyaçlarını karşılamayı da amaçlıyor.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün yararlanıcı olarak katıldığı projeye Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) teknik destek sağlıyor. Projenin uygulanma süresi 3 yıl olarak öngörüldü. Toplam bütçesi ise 1 milyon 797 bin 120 dolar. Bütçenin 1 milyon 617 bin 570 doları İsveç Büyükelçiliği İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SİDA) fonundan karşılanacak, kalan 179 bin dolar ise TBB tarafından ödenecek.