Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Başkanı Cafer Esendemir, her seçim döneminde alanlarda basın özgürlüğü sözü verenlerin iktidara geldiklerinde sözlerini unuttuğunu söyledi. Esendemir, “Tam tersine özgürlükler biraz daha kısıtlamış; sayelerinde bayram da ortadan kalkmıştır.” dedi.

ÇGC basından sansürün kaldırılışının 107. yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak Atatürk Parkı’nda ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ile ÇGC üyeleri Süreyya Uri ve Meral Delen tarafından anıta çelenk konuldu. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Basın Anıtı’na geçildi. Burada Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile ÇGC Başkanı Esendemir özgürlük meşalesini yaktı. Günün anlamını belirten konuşmayı yapan Esendemir, Türk basınında sansürün 24 Temmuz 1908 tarihinde kaldırıldığını hatırlattı. Bayram olarak kutlanan bu günü son yıllarda basın özgürlüğü ve demokrasi alanındaki engellemelerden dolayı önemini kaybettiğini belirten Esendemir, bayram havasının da ortadan kalktığını kaydetti.

Yıllarca bayram olarak bilinen 24 Temmuz’un son yıllarda dayanışma günü olarak kutlandığına dikkat çeken Esendemir, “Basın Özgürlüğü için başlatılan bir mücadelenin yıldönümünü, bayram havasında değil, hep hüzünle kutluyoruz. Günümüzde basının içinde bulunduğu durum ortada.
 Ülkemiz basın özgürlüğünde dünya ülkelerinin çok gerisinde.
 Yazdıkları yazılar, yorumlar ve çizdikleri karikatürlerden dolayı birçok gazeteci adliye koridorlarını aşındırıyor. Birçok meslektaşımız cezaevlerinde bulunuyor. Bu şartlarda 24 Temmuzları bayram olarak kutlamamız beklenemez.” diye konuştu.

Basın kuruluşlarının adeta kutuplaştığını ve ‘iktidar yanlıları ile karşıtları’ olarak cepheler oluştuğunu ifade eden Cafer Esendemir, bu olumsuzluklardan en çok gazetecilerin zarar gördüğünü açıkladı. Gazetecilerin çalışma alanlarının daraltıldığını aktaran Esendemir, şöyle devam etti: “Üzülerek belirtmeliyiz ki; gazeteciler en küçük şüphede gece veya sabahın erken saatlerinde evlerinden, çocuklarının gözleri önünden zorla götürülebilmektedir. Yeni çıkartılan güvenlik yasaları ile gazetecilerin endişeleri olabildiğince artmıştır. Basınımız gelişmiş ülkelerdeki gibi özgür olmalıdır. Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasiden de bahsedilemez. Ülkemiz yeni bir seçimden çıkmıştır. Koalisyon görüşmeleri devam etmektedir. Yeni kurulacak hükümetten beklentimiz, basın özgürlüğü ve demokrasi önündeki engellerin bir an önce kaldırılması, özgür çalışma ortamının sağlanmasıdır. Suruç ilçesinde meydana gelen patlamada 32 kişi hayatını kaybetmiştir. Gazeteciler de ölümle burun buruna gelmiştir. Ayrıca son günlerde meydana gelen olaylarda Adıyaman’da 1 askerimiz, Ceylanpınar’da ise 2 polisimiz şehit olmuştur.
 Ülkemiz hassas bir ortamdan geçmektedir. Karanlık güçler ülkemizi karıştırma çabasındadır. Nereden gelirse gelsin terörün her türlüsünü nefretle ve şiddetle kınıyoruz.”

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ise ‘basın artık özgür’ denilmeyecek günlerin yaşandığını dile getirdi. Çetin, “Kutluyoruz diyemiyorum, çünkü kutlanacak bir sansürsüzlük ortamı yok. Ancak karamsarlığa da geçit yok. Siz gazeteciler özgürce yazacak, bizler de üzerimize düşeni yapacağız. Hangi gazete, televizyon, radyo ve internet sitesinde görev yapıyor olsa da gazetecilerin gerçekleri objektif olarak, özgürce ve korkusuz biçimde dile getirebilecekleri bir Türkiye umuduyla saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da demokrasilerde dördüncü güç olan basının tam anlamıyla özgür olmasının demokrasinin gelişmesi ve kurumsallaşması adına da önemli olduğunu bildirdi. Basının bugünkü mevcut konumuyla demokrasiye katkı sağlamadığını savunan Karalar, yalan ve yanlış haber, karalama ve şantaj gibi basın özgürlüğüyle ilgi ve alakası olmayan yayınlara da karşı olduğunu sözlerine ekledi.

Basından sansürün kaldırılışının 107. yıldönümü nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ile CHP Adana Milletvekilleri İbrahim Özdiş, Elif Doğan Türkmen ve CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut ile İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Biçer de ÇGC’ye gelerek, gazetecilerin dayanışma gününü kutladı.