Türkiye'de 11.3 işsizlik yaşanırken bazı sektörler çalıştıracak ara eleman bulamıyor. Samsun’da inşaat sektörü ve tarım alanında ara eleman bulamayan sektör temsilcileri çareyi Gürcü, Romen ve Suriyeli mültecilerle karşılama yoluna gidiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı ocak ayına ilişkin işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Piyasada bunca işsiz kimse olmasına rağmen bazı iş kolları başta ara elaman olmak üzere ustalık gerektiren bir çok alanda çalıştıracak eleman bulamamaktan şikayetçi. Bu açığı çoğu çalışma belgesi olmayan kaçak işçilerle karşıladıklarını ifade eden işverenler, sıkıntının işsizlik yanında iş bilmemezlik ve iş beğenmemezliğe dayandırdı. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firması bulunan A.K., "Asgari ücretle çalıştıracak ara eleman bulamıyoruz. İş başı yapanların çoğu işi beğenmiyor. Birkaç ay çalıştıktan sonra işi bırakıp gidiyor." diye konuştu.

Kendilerinin de bu açığı mecburen kayıt dışı çalışan yabancı işçilerden temin ettiğini aktaran A.K., yasak olmasına rağmen yabancıları çalıştırmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor. Yine inşaat sektöründe faaliyet gösteren başka bir firma sahibi M.A ise ustalık gerektiren elektrik tesisatında çalıştıracak teknik eleman bulamamaktan şikayet etti. M.A,, "Bizim işimiz ustalık gerektiriyor. Artık kimse çıraklıktan ustalığa geçmiyor. Bunca meslek liselerinin elektrik bölümünden mezun olan öğrenciler, MYO’ları bitiren teknikerler nerelerde çalışır bilemiyorum." diye dert yandı. M.A. da ara eleman açığını Gürcistan’dan gelen işçilerle çözdüğünü ifade etti.

"KİMSE IRGATLIK YAPMAK İSTEMİYOR"

Samsun’un Çarşamba ilçesinde sera ve tarlada sebze üretimi yapan Mehmet Y de aynı şekilde yanında çalıştıracak adam bulamamaktan şikayetçi. "Ben işsizliğin bu kadar yüksek olduğuna inanmıyorum. Bizim sorunumuz iş beğenmemek. Ben günlüğü 50-60 liradan yılın en az 8 ayını çalıştıracak adam bulamıyorum. Kimse eline çapayı alıp güneşin altında çalışmaya yanaşmıyor." diyen Mehmet Y., bunun yerine işsizlerin devletten aldıkları yardımlarla yatarak hayatlarını devam ettirmeyi tercih ettiğini öne sürüyor.