Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mart ayının ikinci haftasında 100'den fazla ülkede bu konuda etkinlikler yapıldığını anlattı. 

Bu seneki temalarının, böbrek sağlığının bozulması ve çocuklar olduğunu anlatan Erk, çocuklarda böbrek sağlığının korunması için belirlenen uluslararası sloganın "İdrarını tutma, böbreklerini yorma" olduğunu dile getirdi. 

Erk, kronik böbrek hastalığının, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlar tarafından küresel bir sağlık sorunu olarak kabul edildiğini belirterek, dünya nüfusunun yüzde 7'si bu hastalığın etkisi altında olduğunu kaydetti. 

"100 kişiden 10'u kronik böbrek yetmezliği sorunu yaşıyor" 

Türkiye'deki böbrek sorununun ise daha kötü olduğunu aktaran Erk, şöyle devam etti: 

"Maalesef böbrek yetmezliği ülkemizde ciddi bir sorun. Şu anda Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği oranı ne yazık ki yüzde 10. Yani ülkemizdeki her 100 kişiden 10'u bu sorunla yaşamını sürdürüyor. Bunda özellikle beslenme alışkanlıklarının büyük etkisi var. Bu hastalığın en önemli sebebi, iki büyük beyaz düşman olarak gördüğümüz; aşırı tuz ve şeker tüketimi. Tuz hipertansiyonu, kalp ve böbrek sağlığını, şeker de bunların yanı sıra obeziteyi tetikliyor. Bunlarla ilgili mücadelemiz devam edecek." 

"22 bin kişi böbrek nakli bekliyor" 

Türkiye'deki böbrek nakliyle ilgili güncel verileri aktaran Erk, "Türkiye'deki 62 bin hastadan 22 bini böbrek nakli için sırada bekliyor. Ülkemizde yılda ortalama sadece 3 bin civarında nakil oluyor. Mesela geçen yıl Türkiye'de 3 bin 209 nakil yapıldı. Bu nakillerin yüzde 78'i, yakın akrabaların oluşturduğu canlıdan, yüzde 22'si ise kadavradan oldu. Hastalık oranı ve ciddiyetini göz önünde bulundurursak, oldukça düşük bir rakam" diye konuştu.