Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, insanlarda sağlaklık ya da solaklık durumunun el baskınlığının sonucu olduğunu söyledi. El baskınlığının ise bir elin diğerine oranla hissedilebilir bir güç farkı olmadığı bir durumda diğer ele göre belirgin bir beceri farklılığı gösterebilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Kürkçü,
solaklığın, günümüzde hala düzeltilmesi gereken bir eğilim olarak kabul edildiğini kaydetti.

SAĞLAKLIK VE SOLAKLIK BAŞARIYI ETKİLEYEBİLİYOR

El baskınlığının değişik derecelerde olabildiğine değinen Kütükçü, “Sağlaklık, solaklık ve her iki eli de eşit şekilde kullanabilme olarak üç şekilde görülebilir. Beyinde hareket, duyu gibi kavramlara yönelik fonksiyonlar karşı beyin yarımküresi tarafından simetrik olarak sağlanır." dedi.

Beynin sağ yarım küresinin renk, müzik, hayal kurma, dikkat ve yaratıcılık gibi kavramda etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kütükçü, beynin sol yarım küresinin ise konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda baskınlığı olduğunu aktardı. Prof. Dr. Kütükçü, “Solaklar ve sağlaklar değişik mesleklerde başarı farklılıkları göstermektedir. Solaklar özellikle matematik ağırlıklı mesleklerde daha başarılı oluyorlar. Ayrıca başta müzik olmak üzere sanat alanında ve yaratıcılık gerektiren mesleklerde de daha başarılılar.” diye konuştu

TÜRKİYE’DE ERKEKLERDE SOLAKLIK ORANININ DAHA YÜKSEK

Türkiye'de bu konuda 1993 yılında yapılan bir araştırmanın olduğunu aktaran Prof. Dr. Kütükçü, “Erkeklerin yüzde 90,8’i sağlak, yüzde 6,1’i solak, yüzde 3,1’i her iki elini de kullanabiliyor. Kadınlarda ise bu oranlar; yüzde 92,3’ü sağlak, yüzde 4,4’ü solak, yüzde 3,3’ü de her iki elini de kullanabiliyor olarak görülüyor.” dedi.

Bu araştırmaya göre, Türkiye’de erkeklerde solaklık oranının daha yüksek olduğunu belirten Kütükçü, bunun nedeni olarak genetik, gelişimsel ve çevresel etmelerin rol oynadığını vurguladı.