Orman Yüksek Mühendisi Ramazan Çakır, Türkiye’de ıslah edilmiş bir tek bitki bile bulunmadığını belirterek, “Bitki ticaretimiz yok denecek kadar az.” dedi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü 43. Fikir Bahçesi Konferansı'nı 'Türkiye Geofitleri-Soğanlı, Yumrulu Bitkiler' konusu üzerine yaptı. Emekli Genel Müdür Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Ramazan Çakır'ın konuşmacı olduğu konferansta, soğanlı, yumrulu bitkiler ele alındı. Türkiye'nin petrolü olmadığına dikkat çeken Orman Yüksek Mühendisi Ramazan Çakır, buna karşın petrolden çok daha değerli bir zenginliğe sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de 10 binin üzerinde bitki türü, 3 bin üzerinde endemik bitki bulunduğunu ifade eden Çakır, bitki türlerinden geofitlerin yani soğanlı, yumrulu bitkilerin bin üzerinde çeşide sahip olduğunu ve bunların çok büyük ekonomik potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Yalova’da 2006 yılından bu yana 7 üniversite tarafından 'Türkiye Geofitleri Bahçesi' kurulduğunu hatırlatan Çakır, burada 700’den fazla geofitin yetiştirilme çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi. “Türkiye’de Islah edilmiş bir tek bitki yok, bitki ticaretimiz yok denecek kadar az.” diyen Çakır, şöyle konuştu: “Halbuki geofitler Türkiye'nin bütçe açığını ortadan kaldırabilecek güce sahiptir. Konya büyüklüğündeki Hollanda yıllık 100 milyar dolarlık bitki ticareti yapıyor. Örnek olarak Hıristiyanlar için çok özel bir bitki olan ‘Ters Lale’nin Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde 37 takson bulunuyor. Bunlar ticari ürün haline getirilirse bu bölgeler kalkındırılabilir. Türkiye’deki geofitler ticari üretimi yapılması halinde ekonomi için büyük bir katkı olacaktır.”

Bursa Orman Bölge Müdür Ahmet Köksal Coşkun da Türkiye’nin Avrupa kıtasına denk biyoçeşitliliğe sahip bir ülke olduğunu belirtti. Coşkun, orman kaynaklarını değerlendirirken sadece odunu değil, odun dışı ürünleri de en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini vurguladı.