Vaka artışı ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi, yeni önlemler görüşüldü.

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans aracılığıyla katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

 Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından satır başları: 

 Sokağa çıkmayanlar bu mücadelenin gizli kahramanlarıdır. Tedbirleri eskisinden çok daha sıkı tutun, virüsü sokaktan alıp evinize taşımayın. Yayılmanın önünü kesemezseniz tedavinin sonucunu alamazsınız. Evinizde kalın kendinizi koruyun sevdiklerinizi koruyun. 

 Sizlere ilk vakamızdan, hastalığın bulaştığı şemayı göstermiştim. İşte bu vaka her hasta için çalıştığımız filyasyonun bir örneğiydi.

 Filyasyon oranı yüzde 97.5'e ulaştı.

 Sağlığa yapılan yatırımların ne kadar doğru olduğunu toplum olarak bir kez daha test etmiş olduk.

Kendi tedavi algoritmamızı oluşturarak vakalar için erken tedaviye başladık. Belirti ortaya çıkınca erkenden hastaneye yönlendirilen hastalarda tedavinin sonucunu gördük.

 Bugün 40 bin 270 test yapıldı. 4 bin 353 vaka sayısı var. Vefat sayısı 126. Toplam vefat sayısı 1769.

 Bugün eklenen 4 bin 353 yeni vakayla toplam vaka sayımız 78 bin  546'ya ulaştı, 1542 hastamız iyileşti, toplamda 8 bin 631 kişi hastalığı  yendi.

 5 yaş üstü ve gençlerin sokağa çıkma yasağı tedbirleri  netice verdi, ileri yaşta pozitif vaka sayısında belirgin azalma görüldü.

 Erken ilaç tedavisi olumlu sonuçlar verdi.

 Artan test sayıları neticesinde vaka sayısında artış devam  ediyor ama artış hızı düştü. Önümüzdeki günlerde plato olması şaşırtıcı  olmayacak.

 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağından önce vakaların yüzde 35'i  65 yaşından büyüktü. Kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 18'e düştü.

 SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Önümüzdeki haftalarda sokağa çıkma kısıtlaması görüşülmedi. 23 Nisan'da kısıtlama bugün gündeme gelmedi zannediyorum haftaya gündem olabilir.

 İyileşen hasta sayımız yakında 10 binin üzerine çıkacak. Yatan  hasta sayısı ile taburcu edilen hasta sayısı arasında denge oluşmuş durumda.

 Özellikle altını bir kaç kez çizdim. Şu anda tablomuz hasta artış hızımızın düştüğü, ölüm artış hızımızın durağan bir döneme girdiğini, sağlık kuruluşlarımızın doluluk oranı şu dönemde stabilleşti. Bu tablo sevindirici. 

 Sağlıkta şiddet yasası için Meclis'te grubu olan tüm partilere teşekkür ederim. 

 (Maskenin ücretsiz verilmesi) Mesaj gelmeyen  kişiler eczaneye müracaat ettiğinde yeniden bir kod verilme durumunu  sağladık.

  23 Nisan tatiliyle birlikte sokağa çıkma yasağı birleştirilerek 4 güne yükseltilecek mi?

Bilim Kurulu toplantımızda bu haftaki gelişmeler ele alındı. Bu konu haftaya gündemimize gelecektir, şimdilik böyle bir karar söz konusu değil. Ayrıca Bilim Kurulu'nun bir tavsiye kurulu olduğunu da unutmamak gerekir.

 Tomografi sonucuna göre pozitif teşhisi konuyor mu?
 Net açıklayayım... Bir başından beri bilim kurulu'muzun öneri ve yaklaşımlarıyla götürmeye çalıştık. Hangi hastanın şüpheli görüleceği, COVİD'li olduğu gün be gün bu algoritmanın değiştiğini bilmiş olalım. Hem şüpheli vakayı hem tedaviyi sürekli güncelleyen tüm Türkiye'de hekim arkadaşların, kamu, özel ve üniversite hastaneleri dahil, herkesin 1 hastaya ne zaman test yapılması, ne zaman entübe edilmesi gibi konular stabilize edildi. Şırnak'taki hekim de Kars'taki hekim de, hastaya yaklaşımı Bilim Kurulu tarafından rehber eşliğinde stabilize edildi. Yeni tedaviye başladığımızda tüm Türkiye'de başlamış oluyoruz. Semptomu varsa, hastayı şüpheli görüyoruz. Tomografide bulgu olma durumu zorunlu değil. Temaslı ve semptomu varsa bizim için o da şüpheli. İlla tomografi pozitif olunca test yapılır diye bir kural yok.

 Havaların ısınmasıyla birlikte bir rehavet oluşturur mu?
 Altını birkaç kez çizdim. Şuanki tablo hasta artış hızı düştü, ölüş artış hızı durağan, entübe doluluk oranı şuan stabilleşti. Şuan için bu tablo bizim için sevindirici. Dünyadan farklı yaptığımız uygulamalar var. Hem ilaç uygulaması hem devamında hasta erken dönemde semptomu olduğunda, dünyadan farklı olarak ücretsiz bir şekilde uyguladığımız ilaçtan bahsediyorum. 

 Ercüment Ovalı'nın açıklamaları

Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalarda uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. COVİD-19'la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların da başladığını da biliyoruz. Bununla ilgili ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedavi ile ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize bilgilendirin dedik. Oradan bize gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. İnsanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Araştırma ve çalışmaların nasıl yapıldığı da bellidir. 23 Mart'ta bizim çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez.

 Tedbiri asla elden bırakmamalıyız. Süreci Bilim Kurulu'nun da yaklaşımıyla şeffaf bir şekilde aktarmaya çalışıyorum. Rakamları hepimiz net bir şekilde biliyoruz. Önümüzdeki 1 hafta 10 gün içinde bir 'pik' noktasına erişebileceğimizi görüyoruz. 2 haftalık bir plato dönemi olacağını biliyoruz. 2-3 hafta içinde de düşeceğini biliyoruz. Bunlar bizi rahatlatmamalı, tedbiri elden bırakmamalıyız. Bu mücadelede çok önemli 3 unsur var; 1 vakayı tespit edip filyasyon taramasını yapabilir olmak, hızla tespit. 2 tedavide çok güçlü olabilir olmak. 3. bacağı ise izolasyon, izolasyon, izolasyon. Bu sağlanabilirse yeni dalganın oluşumu önlenebilir ve hayat erken dönemde normale döner diye düşünüyoruz.

 Yeni dalgalanma olmaması için vatandaşlarımız  tedbirlerden vazgeçmemeli, biraz daha sabır.