Atama bekleyen bir grup Sanat Tarihi öğretmeni, seslerini duyurmak ve sorunlarına dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde eylem düzenledi. Eski eserler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olan Türkiye’de 800 bin öğretmen içerisinde yalnızca 130 adet Sanat Tarihi öğretmeni bulunduğuna dikkat çekildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanan bir grup Sanat Tarihi öğretmeni, atama yapılmamasını protesto etti. Kültür Sanat Emekçileri, Müzeciler, Arkeologlar, Sanat Tarihçiler, Restoratörler ve Görsel Sanatçılar Derneği Genel Başkanı Hızır İnan, öğretmenler adına basın açıklamasını okudu. Türkiye genelinde, 12 bin 280 arkeolojik sit alanı, 266 kentsel sit alanı, 32 kentsel arkeolojik sit alanı, 159 adet tarihi sit alanı, 438‘i diğer olmak üzere toplam 13 bin 175 sit alanı ve 97 bin 142 korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkların çoğunun Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleri olduğunu kaydeden Hızır İnan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 194 adet müze ve özel sektör tarafından açılan 197 müze bulunduğu bilgilerini aktardı.
İnan, “Önemli bir maddî geliri ülkemiz bütçesine kazandıran meslektaşlarımız çalışma koşulları ve özlük hakları açısından çok yönlü sorunlarla boğuşmaktadır. Yeterli atamalar gerçekleşmemiştir.” dedi.

SANAT TARİHİ EĞİTİMİ ZORUNLU OLMALI

Kültür varlıklarının korunması için toplumsal bilincin oluşturulmasında Sanat Tarihi eğitiminin zorunlu olması gerektiğini belirten İnan, şöyle devam etti: “Ne yazık ki, ortaöğretim kurumlarında okutulan Sanat Tarihi dersi zorunlu olmaktan çıkartılmış, seçmeli ders haline getirilmiştir. Eski eserler bakımından dünyanın belki de en zengin ülkesi olan ülkemizde, toplam 800 bin öğretmen içerisinde yalnızca 130 adet Sanat Tarihi öğretmeni mevcuttur. Ankara özelinde norm kadroda 10 sanat tarihi öğretmeni bulunmaktadır. 25 ilçesi olan Ankara’da 2,5 ilçeye bir sanat tarihçisi düşmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde son yıllarda 10 binlerce Din Kültürü öğretmeni atanmış, çoğunluğu da yönetici yapılmıştır. Ülkemizin gerçek ihtiyacının bu olduğu konusunda kuşkuluyuz. Oysa yıllar içinde Sanat Tarihi mezunlarından ancak 10 öğretmen atanabilmiştir. 2014 yılında sadece 2 Sanat Tarihi öğretmeni atanmıştır. Ne yazık ki her yıl düzenli olarak atamanın yapılmadığını da ayrıca belirtmek isteriz. Oysa; ülkemizdeki üniversitelerden 45 civarında Sanat Tarihi Anabilim dalına 3 bine yakın öğrenci alınmakta ve 2 bine yakını her yıl mezun olmaktadır. Bu mezunlardan kamuda ancak yılda 10-15 kişinin istihdam edilmesi durumun vahametini ortaya koymaktadır.”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bürokratlarından anlayış beklediklerini vurgulayan İnan, “Ecdat yadigarına sahip çıkmak, bu konudaki toplumsal bilinci geliştirmek, milli kimlik ve kültürün erozyona uğramasının, yozlaşmanın önüne geçebilmek, olabildiğince çok sanat tarihi öğretmenlerinin atanmasıyla mümkün olabilir. Sanat tarihi öğretmenlerinin istihdam edilebilmesi için MEB’in bir an önce gerekli çalışmaları yapacağına inanıyor. Bu konuları görüşmek üzere MEB Müsteşarlığı'ndan yazılı olarak talep ettiğimiz randevu talebimizi basın aracılığı ile yineliyoruz.” dedi.