Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, yaşanan trafik kazalarına ilişkin hükümet ve muhalefet partilerinin il ve ilçe kara yollarındaki ölümleri esas alarak, seçim beyannamelerinde buna dair mantıklı ve uygulanabilir çözümlerini halka anlatmalarını talep etti.

Artan trafik kazalarının çözümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan İhsan Memiş, Türkiye'de trafik kazalarında olay yerinde ve daha sonrasında ölenlerin sayısının yaklaşık 10 bin kişiyi bulduğuna işaret ederek, resmi istatistik olarak bunların sadece üçte birinin yayımlandığına dikkat çekti.

Memiş, yayımlanan rakamlar yalnız olay yeri ölümleri kapsadığını vurgulayarak, şu tespitlerini aktardı: "Her yıl binlerce trafik mağduru aileler perişan veya ömür boyu sakat kalmalar devam etmektedir. Bu ölenlerin ne yazık ki dörtte biri (0-18 yaş) çocuklar ve gençlerimizdir. Hükümet edenler sel, deprem, çığ ve maden kazalarında gereken siyasi söylemleri yapmakta veya yardıma koşarken, trafik kazalarında bireysel veya toplu ölümlerde dahi hiç ses çıkarmamakta ve çözümlerinde yapılması için en ufak bir çaba sarf etmemektedirler. Hükümet edenler veya muhalefet partileri, bu tablodaki insanların varlığını, yaşama haklarının sorumluklarını bilmelidirler. Karayolları Trafik Kanunu'nda tam 18 kuruluşa görev verilmiş ancak sorumluluk verilmemiştir. Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu, her yıl Başbakan'ın başkanlığında 2 defa toplanacak derken iki yıldan beri hiç toplanmamaktadır. Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu'na seçilenler de bu alanda çoğunluk olarak ehil insanlar olmayıp görevlendirme şeklinde yıllarca orada bulunmaktadırlar."

"SİYASİ SÖYLEMLERLE OYALANIYORLAR"

Muhalefet partilerinin de yine sel, deprem, çığ ve maden kazalarında derhal bir ekiple olay yerine gittiğini, siyasi söylemlerle birkaç gün oyalandığını kaydeden İhsan Memiş, "Ancak her gün 81 il yollarında ortalama 26 kişinin ölmesinde örgütlü toplum da olmadığından sanki insanlarımızın trafik kazalarında ölmesinde hiçbir ses çıkmamaktadır.Gerek hükümet ve gerekse muhalefet partilerinin günde ortalama 26 kişinin 81 il ve ilçe yollarındaki ölümleri esas alarak, seçim beyannamelerinde buna dair mantıklı ve uygulanabilir çözümlerini halka anlatmalıdırlar. Yani halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesine önem vermelidirler. Ayrıca, TV programlarında halka anlatmalıdırlar. Aksi halde her ölen vatandaşımızın bu dünyada ve inanıyorlarsa öbür dünyada sorumlulukları kendilerine ait olacaktır. Şayet bu konuyu bilmiyorlarsa kendilerine her türlü bilgi desteği derneğimiz tarafından verilecektir. Tüm araç kullanan veya kullanmayan vatandaşların siyasi partilerin genel merkezlerine veya adaylarına bu soruyu sormalarını hepimizin can güvenliği için talep etmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.