Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel enerji konusunda Türkiye’nin çok büyük bir açığı olduğunun altını çizdi. Çengel, “Ülke olarak enerjinin dörtte üçünü yurtdışından ithal ediyoruz. 2014'te enerjiye ödediğimiz para 4 milyar dolar. Cari açığın büyük kısmı bununla ilgili. Bununla mücadele etmemiz gerekiyor.” dedi.

Erciyes Üniversitesi’nde uluslararası çapta bilim adamlarının katılımıyla Türkiye’deki enerji verimliliği masaya yatırıldı. Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda uluslararası çapta bilim adamlarının katılımıyla '12. Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu' başladı. 12. Ekserji ve Uygulamaları Yaz Kursu’nun açılışına Erciyes Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yetim ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri katılırken yurt içi ve yurt dışından birçok akademisyen katıldı.

Basın mensuplarına açıklamada bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel enerji konusunda Türkiye’nin çok büyük bir açığı olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: “Enerji çok önemli. Ülke olarak enerjinin dörtte üçünü yurtdışından ithal ediyoruz. 2014'te enerjiye ödediğimiz para dört milyar dolar. Cari açığın büyük kısmı bununla ilgili. Bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Bunun içinde kaynak ve önemlisi bilgiye sahip olmak gerekiyor. Kaynağın en etkin şekilde kullanılabilmesi için bilgiye ihtiyaç var.”

Çengel, kursun içeriği hakkında şu bilgileri verdi: “Ekserji ile mevcut bir kaynağı en faydalı şekilde nasıl kullanırız? Bunun mekanizmaları nelerdir? Yöntemleri nelerdir? Nasıl analiz yapılır? Bunların anlatıldığı bir kurs düzenleniyor. Enerji’nin faydalılığı, özü ve en iyi şekilde enerjinin nasıl kullanılabileceği, israfların nasıl minimize edileceği ekserjinin alanıdır.”

Kanada Ontario Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer ise konuşmasında ekserji ile enerjinin kalite boyutunu ortaya koyduklarını belirtti. Dinçer, “Ekserji ile enerji sistemlerinin ne kalitede olduğunu, ne düzeyde faydalı ve verimli olduğunu, kayıpların ne derece olduğunu belirleyebilme ve analiz edebilme imkanını buluyoruz. Ekserji bizim kullanabileceğimiz bir ana eleman. Bunun ülkemizde genişlemesini ve uygulanmasını savunuyoruz. Bizim amacımız enerjiyi daha kaliteli, çevre dostu, verimli bir şekilde nasıl sürdürülebilir bir hale getireceğiz bunun cevaplarını bulma çabasıdır.” şeklinde konuştu.

Üç gün boyunca sürecek olan kurs, birçok bilim adamını ve akademisyeni ağırlayacak.