Bazı basın organlarında, “Ekmek yediğimizi sanıyoruz” başlığı altında verilen haberle ilgili açıklama yapan Başkan Halil İbrahim Balcı, “'Her gün tükettiğimiz ekmekte, insan saçından domuz kılına kadar pek çok katkı maddesi katıldığını biliyor musunuz?' cümlesiyle başlayan ve bilimsel gerçeklikle asla bağdaşmayan bir takım ifadelere yer verilmiştir”¦ Bilinmelidir ki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Federasyonumuz, ”˜insan sağlığını öncelik kabul eden çalışmalara' ağırlık vererek, bu kapsamda birçok tebliğ ve yönetmeliği hayata geçirmiştir.” ifadelerini kullandı.

Balcı, 4 Ocak 2012 tarihli Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile ekmekte kepek miktarının artırıldığını, tuzun yüzde 2'den yüzde 1.5'e düşürülerek, yüzde 25 azaltıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Ekmek satışı yapılan her yerde tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmeklerin dağıtımında ve satışında hijyen şartları belirlenmiş, ekmeğin sadece hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edileceği; pazar, manav, kasap gibi yerlerde ambalajsız olarak piyasaya arz edilemeyeceği hükmü getirilmiştir. Buna ek olarak ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin zorunluluk getirilmiştir.”

65 BİN ÇALIŞANA HİJYEN EĞİTİMİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile federasyonumuz birlikteliğiyle 65 bin çalışana hijyen eğitimi verildiğini ve halen de devam ettiğini kaydeden Balcı, “30 Haziran 2013 tarihli Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile de ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmek, tam buğday ekmeği, ekşi hamur ekmeği ve kepekli ekmeklerde bütün katkı maddeleri ile buğday ununda askorbik asit (Vitamin C) dışındaki diğer katkı maddelerinin kullanılması yasaklanmıştır. Aynı Yönetmelik gereği domuz kaynaklı katkı maddelerinin gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılması yasaktır.” diye ifade etti.

Ayrıca L-sisteine ilişkin saflık kriterleri 08.04.2012 tarihli Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Tebliği'nde mevcut olup insan saçının bu maddenin kaynağı olarak kullanılamayacağı açıkça belirtildiğine işaret etti.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, “Halkımızın temel besin maddeleri arasında yer alan ekmeğin ”˜asılsız, bilimsel temelden yoksun' haberlerle gündeme getirilmesi tüketicilere yapılan en büyük saygısızlıktır. “ uyarısını yaptı.