Türkiye Fırıncılar Federasyonu, ekmekte bulunan B grubu vitaminlerinin sinir sisteminin vazgeçilmezlerinden olduğunu, B vitamininin yeterli alınmadığı zaman ise kişide halsizlik, dikkat dağınıklığı, sinirli bir ruh halinin ortaya çıktığını bildirdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından yapılan duyuruda, ekmeğin tek başına kilo aldırmadığına, ekmeğin üstüne sürülen yiyecekler nedeniyle kalorisinin yükseldiğine dikkat çekildi. Ekmeğin, sinir sistemi için gerekli olan vitaminlerin alımına katkı sağlamasının yanı sıra vücuda enerji de veren bir besin olduğunu ifade etti. Açıklamada, ekmeğin buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi taneli bitkiler ve tohumlardan oluştuğunu, bu tahılların, vücudun enerji metabolizmasında görevli olan, yetersizliğinde ise sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olan B1 (tiamin) vitamininin başlıca kaynağını oluşturduğu kaydedildi. Ayrıca B grubu vitaminleri açısından da zengin olan ekmeğin, sinir sisteminin vazgeçilmezlerinden olduğu ifade edildi. B vitamini yeterli alınmadığı zaman ise kişide halsizlik, dikkat dağınıklığı, sinirli bir ruh hali ortala çıkabildiği vurgulandı.

KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Tahıl tanelerinin yağ içeren kısmında bulunan ve antioksidan özelliği taşıyan E vitaminin de ekmekte bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, E vitamininin de kalp hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ile prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı ifade edildi. Tam tahıl ürünü içeren besinlerin ise birer posa kaynağı olması nedeniyle kabızlığı önlediği, kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunduğu ve bağırsak kanserine karşı koruyuculuk sağladığı kaydedildi. Ayrıca ekmeğin kan şekerini düzenleyerek tokluk hissi uyandırdığı da belirtildi.