Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan ayında satışı yapılacak pide fiyatlarını açıkladı. Balcı, “İllerdeki gram ve fiyatlar farklı olmasına rağmen kilogram bazında ele aldığımızda 6 liradan fazla olmadığını göreceğiz. Ankara ilinde bu yıl 250 gramı 1 lira 50 kuruşa satılacaktır.” dedi.

Halil İbrahim Balcı, Fırıncılar Federasyonu merkezinde basın toplantısı düzenledi. 2014 yılında Ramazan ayındaki pidenin kilogram fiyatının 5 lira olduğunu ifade ettiklerini hatırlatan Balcı, “2015 yılında mübarek Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte yapmış olduğumuz maliyetler neticesinde 2 yıldır aynı olan kilogram fiyatının bu yıl ülkemizde azami olarak kilogramı 6 liradan uygulanacağını söyleyebiliriz. Bu illere göre farklılık arz edebiliriz. İllerdeki gram ve fiyatlar farklı olmasına rağmen kilogram bazında ele aldığımızda 6 liradan fazla olmadığını göreceğiz.” açıklamasında bulundu.

ANKARA’DA 250 GRAMLIK PİDENİN FİYATI 1 LİRA 50 KURUŞ

2014 yılında Ankara ilinde pidenin 300 gramının 1 lira 50 kuruştan satıldığını kaydeden Balcı, “Bu yıl 250 gramı 1 lira 50 kuruş satılacaktır. Yine örnek vermek gerekirse Karadeniz ilimizde 500 gramı 3 lira olarak satıldığında kilogramın 6 lira olduğunu görmekteyiz. Bu zorunlu fiyat artışından dolayı fırıncı esnafımızın gerekli fedakarlığını yaptığını ifade etmek istiyorum. 2014 yılındaki fiyatta değişiklik olmamasına rağmen geçen süre zarfında girdilerimiz ciddi anlamda artmasıyla birlikte zorunlu fiyat değişikliği söz konusu olmuştur.” diye konuştu.

EKMEK FİYATININ KİLOGRAMINDA ARTIŞ OLMADI, KİLOGRAM FİYATI 4 LİRA

Ekmek fiyatlarında ise Türkiye’de 3 yıldır ekmeğin kilogram fiyatı 4 liranın üzerine çıkmadığının altını çizen Balcı, “Bugün itibariyle de ekmek fiyatında bir değişiklik söz konusu değildir. Geçen yıl hasat 19 milyon 500 bin ton olmasına rağmen bu yıl hasatın 22 milyon ton olarak beklenmesi tüketimimizin de 19 milyon ton olduğunu baz alacak olursa Ağustos sonunda hasatın tamamlanmasıyla birlikte un fiyatlarındaki yükselmiş olan bu fiyat girdi artışlarından dolayı un fiyatlarında biraz esneme olması durumda ekmeğin kilogram fiyatı 4 lira olarak 3 yılı tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah bunda başarılı oluruz.” ifadesinde bulundu.

Pide fiyatı yılda bir defa belirlendiği için Ramazan ayına mahsus bir ürün olduğu için 2 yıldır fiyat değişikliği olmadığını göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Balcı, “Bu artışın halkımız tarafında da hoşgörülü olarak karşılayacağını inancını taşımaktayım. 2013 yılında günde 6 milyon ekmek israf edilirken, 2013 başlatmış olduğumuz kampanya neticesinde bu rakam 4 milyon 900 bin adede düştü. Fakat bunu yeterli görmek mümkün değil. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte insanlarımızın daha hassas davranmalarını ve bu alışkanlıklarını Ramazan ayından sonra da devam ettirmelerini istiyorum.” dedi.

İSTANBUL’UN BAZI İLÇELERİNDE 300 GRAMI 2 LİRA

‘Tüm Türkiye’de pide fiyatları alt üs olabilir mi?’ sorusuna Balcı, fiyatı azami olarak belirlediklerini ifade ederek “İstanbul’da geçen yıl itibariyle 300 gramı 1 lira 50 kuruştan satılmıştı. Bazı ilçelerinde belki 300 gramı satılacaktır. Ama Türkiye’yi baz aldığımızda Türkiye genelinin üstünde olmadığını göreceğiz. Türkiye’deki tüm illeri baz aldığınızda pide fiyatının 6 liranın üzerinde olmadığını söyleyebiliriz. İstanbul ilimizde maliyet hesaplanıp farklılık arz edebiliyor. Gerek kira giderlerinin yüksek oluşu, gerek tüketimimizin az oluşundan dolayı maliyet farklılıkları doğmuş olabiliyor. Bazı ilçelerimizde 300 gramı 2 lirada satıldığında 6 liranın biraz üzerinde gibi gözükse de birçok ülkesinde 6 lira ve 6 liranın altında olduğunu görmüş olacağız. Başka şehirlerde kilogram fiyatının 6 liranın üzerinde olması söz konusu değil.” diye cevap verdi.
Vatandaşların pide alırken fırınlardan almalarını isteyen Balcı, kaldırımda ekmeklerin satılmaması konusunda gerekli düzenlemenin yapıldığını söyledi. Balcı, “Pazar yerlerinde satılması zaten mümkün değil. Yasak bu şekilde satış varsa yetkili kişinin işini yapması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.