Türkiye Gezginler Kulübü’ne gelen 34 bin liralık elektrik faturası şoke etti. Benin ve Vanuatu Fahri Konsolosluklarına da ev sahipliği yapan kulüp binasına gelen faturaya tepki gösteren Kulüp Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ilgililerin kendisini, “Ya ödersiniz ya da hapse girersiniz." sözleri ile tehdit ettiğini söyledi. Türkiye Gezginler Kulübü ve Orhan Kural’ın Avukatı Suat Şimşek ise konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek, "İdarenin kusuru nedeniyle İdare Mahkemesi’ne bir dava açacağız.” dedi.

Binayı aldıktan sonra bina elektriğini tek sayaçta toplayarak ödemelerini ayı ayına düzenli yaptıklarını dile getiren Kural, “Bu binayı kontrolüme alınca bütün sayaçları kapattırıp hepsini bir sayaca bağlattım ki kolay olsun diye. O da her ay elektrik faturalarımızı düzenli bir şekilde ödüyoruz.” şeklinde konuştu.

‘BU FATURA ÖDENMEYECEK’

Kendilerine tebliğ edilen 34 bin liralık faturanın çok haksız olduğunu savunan Kural, hapis yatma pahasına bile olsa bu faturayı ödemeyeceklerini kaydetti. Kural, “Eğer emsal olacaksa hapis yatmaya da hazırım' dedim. Bu haksızlıkları önleyecekse hapse gireyim dedim. Ne olacak yani.” ifadelerini kullandı. Gelen rakamın kabullenemeyeceğini dile getiren Kural, “Ne oluyor? burası görüldüğü gibi ne bir fabrikamız var ne başka bir şeyimiz var. Bu gelen rakam sadece alt kat için söyleniliyor. 30 metre karelik bir alan. Ve bu bina 3 yıl boş kalmıştır.” şeklinde konuştu.

Kural, aylık faturalarının düzenli olarak geldiğini, gelen faturaların da 100 ile 170 lira arasında değişiğini, faturaların ise her ay banka üzerinde otomatik olarak yatırıldığını kaydetti.

OLAY YARGIYA TAŞINIYOR’-

Orhan Kural’ın avukatı Suat Şimşek de, “Burada herhangi bir şekilde aşırı elektrik tüketimi söz konusu değil. Burada sade derneğin yönetim kurulu toplantıları yapılır ve ayda bir defa yapılır. İdarenin kusuru nedeniyle öncelikle faturanın şifahi bildirilmesi, ama sistemde görünüyor olması nedeniyle biz tabii bununla ilgili İdare Mahkemesi’ne bir dava açacağız.” ifadelerini kullandı.

‘BU SAHA BOŞ DEĞİL’

Derneğe destek amacıyla gelen Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Ağaoğlu ise gelen kabarık elektrik faturasına sert tepki gösterdi. Ağaoğlu “Valla bu saha bu kadar boş değil. Yani önüne gelen istediğini istediği faturayı çıkaramaz. Orhan Hocamız bu ay ve bir önceki ay faturasını ödemek suretiyle her türlü tehlikeyi bertaraf edecektir. Elektrik piyasası tüketici hakları yönetmenliği 13 maddesinin 2. fıkrası yüzde 30’dan fazla gelen faturaların bir önceki ay tutarı kadar ödendiği taktirde incelememin de en azami 10 iş gününde tamamlanmasını öngörüyor.” diyerek tüketiciler derneği olarak Oran kuralın destekçisi olduklarını söyledi. Ağaoğlu, yasa gereği ödeme yapılmaması durumunda ise 5 iş günü zarfında ihbarda bulunarak ilgili yerin elektriğinin kesilmesini öngördüğünü hatırlattı.

Orhan Kural daha sonra ödenen elektrik faturalarını basına gösterdi.