İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, İran ve Türkiye'nin çok zor sınavları geride bıraktığını söyledi. Bikdeli, "Aramızdaki fikir ayrılıkları şayet başka ülkeler arasında olsaydı savaşa bile neden olabilirdi." dedi.

İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Gaziantep Ticaret Odası'nın (GTO) düzenlediği Türkiye-İran İşbirliği Toplantısı'na katıldı. Burada iş adamları ile bir araya gelen Bikdeli, İran ve Türkiye arasındaki ilişilerin kültürel ve medeniyetten kalkan bir alt yapıya sahip olduğunu vurguladı, bu ilişkilerin çok zor sınavları geride bıraktığını ifade etti.

İran ve Türkiye arasındaki ilişkinin bölgesel sorunlardan etkilenmeyeceğini söyleyen Bikdeli, "Aramızdaki fikir ayrılıkları şayet başka ülkeler arasında olsaydı savaşa bile neden olabilirdi. Bu dostane ilişkinin uzun süre devam etmesi, farklı düşüncelere ve farklı bakış açılarımıza rağmen bunun en önemli nedeni o güçlü altyapı ve karşılıklı menfaatlerimizi ve dostluğumuzu korumamızdır. İran ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkiler hiçbir zaman siyasi ve bölgesel nedenlerden dolayı etkilenmeyecektir." diye konuştu.

İran'a uygulanan ambargolar ve yabancı müdahalelerden dolayı ticari rakamlarda azalma olduğuna değinen büyükelçi, "Fakat bundan sonraki dönemde yeni İran'ın Türkiye'ye ihracat mutabakatının ikincisini imzalayabilirsek ticareti ilişkilerimizdeki rakamdan 6 milyar dolarlık bir artışa neden olacaktır. İran'a uygulanan ambargoların en önemli amacı Türkiye gibi ülkelerin İran'a girmesini engellemek." ifadelerine yer verdi.

Basında İran doğalgazının pahalı olduğu yönünde bazı sitemler duyduklarını dile getiren Bikdeli, doğalgazdaki fiyat indirimi ile ilgili çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Gerçek şudur ki İran ile Türkiye arasındaki doğalgaz anlaşması profesyonel ve uzun vadeli bir anlaşmadır. Bu anlaşmada fiyat indirim sağlamak için de gerekenler sağlanmıştır. Türkiye fiyat indirimi noktasında Uluslararası Tahkim'e başvurdu. Önümüzdeki ayda tahkimin kararı beklenmektedir."

BARTIK: İRAN PAZARI GAZİANTEP'İ BEKLİYOR

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise şunları kaydetti: "İran ile işbirliği açasından aramızda hiçbir engel yok. İran'ın en fazla ihracat yaptığı 2. ülke ama ithalat yaptığı 5. ülke konumundayız. Bunun nedeni petrol ve doğalgaz. Biz hem ithalatımızda hem de ihracatımızda ilk sırada yer almayı istiyoruz. Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği ürünlerin Türkiye'deki payı yüzde 6,28'dir. İhracattaki payı ise yüzde 14,41'dir. İran'ın Türkiye'deki yapı 1,292 milyon dolar, bizim İran'daki yatırımımız ise 101 milyon dolar. Bizim İran'daki yatırımımızı biraz daha arttırmamız gerekiyor. Biz ticaret adamı olarak polemiklerle pek ilgilenmemeliyiz. İran pazarı Gaziantep'i bekliyor. Oraya hareket etmek için önümüzde hiçbir engel yok. Hedef pazar İran. Artık politikamız kazan kazan olmalıdır."