Bursa’da, kafasındaki büyüme nedeniyle acil ameliyat edilmesi gerektiği basına yansıyan ve özel bir hastanede tedavisine başlanan 2 yaşındaki Mehmet Saltık’tan sevindirici haber geldi. Yüzlerce hayırseverin yardımına koştuğu minik Mehmet’in yapılan tetkikler sonucu, ameliyatlık bir durumunun söz konusu olmadığı, kafadaki büyümenin doğumdaki oksijensiz kalmadan kaynaklanabileceği kanısına varıldı. Mehmet'i taburcu etmeye hazırlanan hastane; fizik tedavi, nöroloji ve çocuk sağlığı hastalıkları uzmanları ve diyetisyen desteği ile kendi kendine yetmesini ve ileride de yürütebilmeyi hedefliyor.

Medical Park Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Vurgun, Mehmet Saltık’ın durumunu basından öğrendiklerini ve Sağlık Müdürlüğü’nün bilgi vermesiyle tedaviyi üstlendiklerini söyledi. Bedene göre başının büyük olduğunu ancak halk arasında ‘başında su toplama’ denilen hidrosefali bulgusunu araştırdıklarını ifade eden Doç. Dr. Vurgun, “Hidrosefali durumunda kafaya şant takılır ve beyinde biriken su karına aktarılarak tedavi edilir. Ancak yaptığımız tetkiklerde, MR’da böyle bir su toplanması olmadığı, beyin boşluklarında bir büyüme olmadığını tespit ettik. Dolayısıyla böyle bir operasyonu düşünmedik.” dedi.

“YÜRÜYEBİLİRSE KENDİMİZİ BAŞARILI ADDEDECEĞİZ”

Vurgun, şu bilgileri verdi: “Çocuk geldiğinde oturamıyordu, başını dik tutamıyordu ve ayaklarında da hareket güçsüzlüğü vardı. Sonuçta bunun, doğum sırasında olabilecek bir oksijensiz kalma ile ilgili olabileceğini, hücresel seviyede bir noksanlık olabileceğini, bundan kaynaklandığını düşündük. Bundan sonraki bakımında, ileri ki yaşamında kendisine yetebilecek bir seviyede hatta belki yürümesini de sağlayabilecek şekilde fizik tedavi, nöroloji ve çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlarının, gerekirse diyetisyen desteği ile beslenmesini yeterli seviyeye çıkartacağız. Hastamızı takip ediyoruz. Hastaneye yatmasına şuanda gerek kalmadı. Evde bakımının düzenli şekilde sağlanmasını ve fizik tedavi almasına yardımcı olacak tedavi seçeneğimiz var.”

“AMELİYATA GEREK YOK”

Yapılacak tedavinin çocuğun normal bir hayat sürmesini sağlamayacağını belirten Vurgun, “Her şeyi düzelir diye bir garanti yok. Biz kendi kendine yetmesini, ileride yürümesi gerçekleşirse biz kendimizi başarılı addedeceğiz.” diye konuştu.
Vurgun, çocuğun ameliyat edilmemesi halinde ölebileceği yönündeki ifadelerin doğru olmadığını belirterek, “Öyle sanırım yanlış bir algı oluşmuş olabilir. Hastamızın görünüşüne bakılınca sanki kafa büyük ve bu hidrosefali olarak düşünülmüş olabilir. Ama tetkikler sonucunda ameliyatlık bir durumun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

BABADAN, ABDULLAH GÜL’E TEŞEKKÜR

Baba Yusuf Saltık ise oğlunun hastaneye ilk geldiğinde çok halsiz olduğunu hatırlatarak, “Şuan gördük ki çocuğumuz 4 - 5 günden beri gayet hareketli. Şuanda hayati riski yok. Ben öncelikle eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na, Binali Yıldırım’a, Sanatçı Emel Sayın’a, Mustafa Denizli’ye, Ertuğrul Sağlam’a çok teşekkür ediyorum. Bizleri kim aradı ise kim yardım etmek istediyse hepsine çok teşekkür ediyorum. Bizlere haklarını helal etsinler. Çocuğumuzun hayatında endişe edecek bir şey yok. Üzülecek bir durum yok.”