Uzun yıllardır tartışma konusu olan ve gündemden düşmeyen 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili tartışmalar geçtiğimiz günlerde Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun çıkışıyla yeniden alevlendi. Ermeniler için Vatikan'da ayin düzenleyen Papa Frencesco, ayinin hemen başında yaptığı konuşmada, "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" dedi. Son olarak Avrupa Parlamentosu (AP) 1915 olaylarına ilişkin, sözde Ermeni soykırımına dair karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. AP genel kurulundaki oylamada karar metnine, kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Papa Francesco'nun Ermeni iddialarını destekleyen açıklamaları dahil edildi. Önergede "Avrupa Parlamentosu Papa Franciscus'un Ermeni soykırımının yüzüncü yılı hürmetine 12 Nisan'da barış ve uzlaşma ruhu içinde verdiği mesajı takdir etmektedir" ifadesi yer aldı.

Papa’nın açıklamaları ve Avrupa Parlementosu’nun aldığı karar kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Tarihçi Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever, katıldığı Hatay'ın Erzin ilçesindeki Portakal Çiçeği Festivali'nde konuştu. Yurtsever, “Perdeleri indirmek lazım. Bu soykırım propagandasında tarihin ışığında cevap vermek lazım. Bu konuda çok sayıda bilgi ve belge tüm insanlığın vicdanında gerçeklerin anlaşılması için araştırılmayı bekliyor.” dedi.

Soykırım açıklaması yapan Papa’nın görüşlerinin Hristiyan dünyasının ortak açıklaması olmadığına dikkat çeken Yurtsever, “Papa’nın arka planında 1922 yılında Adana’dan ve Kozan’dan Beyrut’a giden ve orada yeniden örgütlenen Kilikya Kilisesi vardır. Papa’nın görüşleri Hristiyan dünyasının ortak görüşü değil. Beyrut’taki Adana’dan giden tarihi kilisenin sunduğu raporlardır. Ve bu gerçeği yansıtmaz” diye konuştu.

Soykırıma uğrayan Ermenilerin sayılarının abartıldığına değinen Yurtsever, “Diyorlar ki ‘1 buçuk milyon Ermeni soykırıma uğradı’. İnsaf. 1915 yılındaki toplam Ermeni sayısı 1 milyon 300 bin civarındadır. Toplam sayısı 1 milyon 300 bin olan Ermenilerden nasıl 1 buçuk milyon Ermeni soykırıma uğrayacaktır. ‘Yaklaşık 400 bini aşkın Ermeni, Ermenistan’a giderken bir kısmı yolda öldü’ deniliyor. Bunlar da doğru değil. Bütün dünya kamuoyundaki 1 buçuk milyon Ermeni’nin soykırıma uğradığı yönündeki görüşler tarihi gerçeği yansıtmıyor.” İfadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TEHLİKEYE GİRER”

Soykırım olayından Türkiye’nin etrafında siyasi çember kurulduğunu söyleyen Tarihçi Cezmi Yurtsever, “Türkiye nefes alamaz hale geldiği anda kendini savunamayan Türkiye’yi büyük bir tehlike bekliyor. Bildiğim kadarıyla şuan Ermeni Diasporasının elinde gayrimenkullerle ilgili 100 milyar dolarlık tazminat isteği var. Geri dönüş haklarının verilmesini istiyorlar. Yani perde arkasındaki gelişmelere adım adım ilerliyoruz. Eğer siz gerekli manevrayı yapamazsınız Türkiye’nin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü tehlikeye girebilir.” dedi.

Türkiye’nin tarihi gerçeklerden korkmadan arşivleri açması gerektiğini söyleyen Tarihçi Cezmi Yurtsever, “Osmanlı arşivi açıldı ama Ermenistan pek açmadı arşivleri. Tartışılan konu neyse Dünya tarihçileri bir araya gelip, ‘Ermeni soykırımı’ olayının tarihi gerçeklerle insanlara sunması lazım. Türkiye'nin gelen suçlamalar karşısında tarihi gerçeği savunması lazım. Gerçekten korkmamak lazım” şeklinde konuştu.