umhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara'da meydana gelen hain terör saldırısının ardından ABD Başkanı Obama'nın taziye amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradığını söyledi. Kalın, iki lider arasında kapsamlı bir görüşme olduğunu, görüşmede Suriye ve Irak konularının da ele alındığını belirtti. 

NTV canlı yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtlayan İbrahim Kalın, iki lider arasında yapılan kritik görüşme ile ilgili "Sayın Obama, Ankara ve Diyarbakır saldırıları için taziye amacıyla aradı. Kapsamlı bir görüşme oldu, saldırılar ele alındı. Cumhurbaşkanımız, saldırılarla ilgili Obama'ya detaylı bilgi verdi. Elimizdeki bilgileri de geçtiğimiz olaydan hemen sonra paylaşmıştık. Onlara da atıfla gerekli bilgilendirmeleri yapıldı. Tabii Türk Amerikan ilişkileri birçok konuyu kapsayan bir ilişki. Dolayısıyla Suriye, Irak, terörle mücadele diğer birçok konuda ele alındı. Ondan dolayı görüşme de biraz uzun oldu. Ama özellikle son dönemde artan terör olayları karşısında Türkiye müttefiklerini yanında görmek istediğinin altını özellikle çizdi. Cumhurbaşkanımız bu noktayı özellikle ifade ettiler"  dedi.

SURİYE'DE KARA HAREKATI OLUR MU?

Kalın, Suriye'de bir kara operasyonunun gündemde olup olamadığını dair "Sayın Cumhurbaşkanımız birçok kere şunu ifade etti; havadan bombalamakla olmaz. Yaşananlar da bunun ne kadar doğru olduğunu gösteriyor aslında yakın zamanda. Tabii biz "Peki karadan ne yapılmalı?" sorusuna da açık, net bir cevap verdik. "Türk askeri Suriye'ye girsin, Amerikan askeri veya Suudi askeri girsin karadan, operasyon, oralar işgal edilsin" böyle bir şey biz hiçbir zaman söylemedik" dedi. 

"TSK, ANGAJMAN KURALLARI İÇERİSİNDE KARŞILIK VERİYOR"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları çerçevesindeki topçu atışına başladığının altını çizen Kalın, "Bakın, bu konuda biz pozisyonumuzu açık bir şekilde ifade ettik. Biz topçu atışına neden başladık? TSK, angajman kuralları içerisinde karşılık veriyor. Bu konuda herhangi bir geri adım söz konusu değil. Biz ulusal güvenliğimizin gerektirdiği tedbirleri orada alırız, bundan sonra da almaya devam ederiz. Şimdi burada, arada bir de Münih anlaşması yapıldı ve bunun uygulanması bekleniyor. Farklı tarihler veriliyor, dün dendi, bugün denildi, pazartesi denildi. Yani bu çatışmaların durdurulması vesaire meselesi" ifadelerini kullandı.