Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye’nin ABD ve AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Anlaşması'nın dışında kalmaması gerektiğini söyledi.

Görev süresi dolan ABD’nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık’a veda ziyaretinde bulundu. Bartık, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesini istediklerini belirtti. Bartık, “ABD, dünyanın en büyük ekonomisi, bizde önemli partneriyiz. Bu partnerliği geliştirmemiz gerektiğini düşürüyorum. Ortadoğu pazarına Gaziantep üzerinde açılmalarını istiyoruz. Türkiye’nin ABD ve AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Anlaşması dışında kalmaması gerekiyor. Bu konuda ABD’ye görev düşüyor.” dedi.

Türkiye’nin sanayi şehirlerine de değinen Bartık, bu şehirlerden birinin de Gaziantep olduğunu vurgulayarak, kentin Ortadoğu’nun gelişimiyle pazar payının büyüttüğünü kaydetti. Bartık, şu ifadeleri kullandı: “Gaziantep, Türkiye’nin büyüyen şehridir. Gaziantep insanı girişimcidir, kazanmasının en önemli sebeplerinden biri de budur. Girişimcilik, heyecan ardından başarıyı getiriyor. Lojistik dezavantajımızı da avantaja çevireceğiz. Bunun için çalışıyoruz.”

Ortadoğu pazarına da dikkati çeken Bartık, Irak pazarında güçlü olduklarını, İran’daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirtti. İran’daki gelişim 1,5 yıl önce İran’ı hedef pazar olarak belirlediklerini anımsatan Bartık, “İran son gelişmelerin ardından daha da gelişecektir. İran pazarını analiz ediyoruz. İran’da faaliyet gösteren Türk şirketleri var ama bu sayı ilerleyen günlerde artacaktır.” diye konuştu.

'BİZ TÜRKİYE'NİN AB'YE KATILMASINI ARZULUYORUZ'

ABD’nin Adana Konsolosu John L. Espinoza da Türkiye’nin Transatlantik Anlaşması dışında bırakılmasını düşünmediklerini bildirdi. Anlaşmaya dair pazarlıkların devam ettiğini anımsatan Espinoza, şunları söyledi: “Biz Türkiye’nin AB’ye katılmasını arzuluyoruz. Öyle ki bunu hem Türkiye’den hem de AB’den daha fazla istiyoruz. Biz Türkiye’nin geleceğini AB üyeliğinde olduğunu görüyoruz. Bu üyelik sadece ekonomik imkanlar oluşturmayacak, gelecek için istikrar sağlayacak. Bunu zorlaştıran siyasi düşünceler söz konusu. Türkiye’nin AB’ye üyelik için attığı adımlar çok iyi, reformların devam edeceğini düşünüyorum. Bunun büyük çoğunluğu da iş dünyasının sırtında olacak.”

Espinoza, görev yaptığı süre içinde Türkiye’de güzel hatırları olduğunu vurguladı. Espinoza, 1 yıl Los Angeles’te kalacağını ve bu süreyi kitap yazarak geçireceğini sözlerine ekledi.