Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı 'Türkiye ile İran arasında turizm işbirliği üzerine uygulama programı 2014-2017' başlıklı milletler arası anlaşma yürürlüğe kondu. Dört yıl süreyle uygulamada kalacak anlaşmaya yönelik çalışmalar, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İran Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Kurumu öncülüğünde yürütülecek.

Anlaşmaya göre tarafların; dostane ilişkileri, turizm işbirliği alanındaki ikili bağlarını geliştirmek ve genişletmek yönündeki ortak arzularına dayanılarak, 27 Nisan 2004 yılında Tahran’da imzalanan Turizm Alanındaki Mutabakat Zaptı’nı uygulayacak. Taraflar karşılıklı olarak turizm endüstrisinin olası projelerini en kısa sürede kolaylaştırmak üzere, yatırım projeleri ve planlarını birbirlerine iletecek, turizm tecrübelerini ve projeleri karşılıklı olarak birbirleriyle paylaşacak.

İki ülkedeki turizmle ilgili sektör temsilcilerinin işbirliğini kuvvetlendirmek amacıyla ortak turların düzenlenmesi teşvik edilecek. Karşılıklı turizm sergileri ve festivallerine katılım kolaylaştırılacak, iki ülkenin turizm tanıtımlarına kolaylık sağlanacak. Turizm gazetecilerinden oluşan gazeteci ekipleri, tanıtıcı film ve raporlar hazırlamak üzere iki ülkeye gönderilecek. Gönderen ülke gazetecilerin masraflarını karşılayacak.

Türkiye ve İran birlikte diğer ülkelere ortak turlar düzenleyecek. İki ülke İpek Yolu ile turizm etkinliklerinin tanıtımında işbirliğini geliştirecek ve bu amaçla gerekli önlemleri alacak.
İki ülke İpek Yolu ile turizm etkinliklerinin tanıtımında işbirliğini geliştirecek ve bu amaçla gerekli önlemleri alacak.

Ortak Turizm Komitesi sektörü temsil edenlerce kurulacak. Komite turizm mutabakat zaptı maddelerini uygulamaya koymak için periyodik olarak toplanacak.