Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Pof. Dr. Hüseyin Yıldız, Türkiye’deki at sayısının her geçen gün azaldığına işaret ederek, “Ülkemizde yetiştirilen atlar tümüyle spor ve yarış amaçlı kullanılmaya başlandı” dedi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, yaptığı açıklamada atların tarımsal ya da çekim amaçlı bakılma oranının her geçen gün azaldığını söyledi.

At sayısının yetiştirme amacına bağlı olarak her geçen yıl azaldığını açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, “Türkiye’de 2014 yılında yapılan araştırmalara göre 130 bin baş at bulunduğu tespit edilmiştir. Nitekim atlar artık tarımsal ya da çekim yerine neredeyse tümüyle spor ve yarış amaçlı olarak yetiştirilmektedir. Tabi bu durum atlara verilen önemim ve ödenen bedelin artışını da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla sektörde görev alan herkesin ve veteriner hekimlerin de daha donanımlı olmalarını giderek bir kural haline gelmiştir” dedi.

MAKSİMUM VERİME DÖNÜK BESLEME YAPILIYOR

At bakım alanlarının değişim göstermesiyle birlikte hayvan besleme şartlarının da değişiklik gösterdiğinin altını çizen Dekan Yıldız, “Bakım maliyetleri arttıkça farklı beslenme formülleri ortaya çıkmaya başladı. Artık hayvanlarını doyurmak yerine, beslenmeye bağlı sorunlara neden olmadan maksimum verime dönük bir beslenme anlayışı geliştirildi. Yem sektöründe ise geçmiş yıllara göre satış sonrası destek hizmeti bir standart haline getirildi. Sektör, pratisyen veteriner hekimler yerine belirli konularda lisansüstü eğitim almış veteriner hekimleri istihdam etmeyi daha çok tercih eder hale geldi” şeklinde konuştu.