Özgürlük Araştırmaları Derneği (ÖAD), İstanbul’da “Türkiye'de Hukuk Devleti: Sorunlar ve Tartışma Alanları” başlıklı uluslararası bir konferans gerçekleştiriyor. Eski Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın onur konuğu olacağı konferansa Prof. Ergün Özbudun, Serap Yazıcı ve Mustafa Erdoğan gibi alanlarında önde gelen hukukçular sunum yapacak.

İstanbul’da düzenlenen konferans kapsamında, dünyadan ve Türkiye’den akademisyenler, hukukçular ve politikacılar, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesinin mevcut durumunu konuşmak üzere bir araya geldi. Konferanstaki konu başlıkları Türkiye’de hukuk devleti nasıl güçlendirilir sorusu ve gündemin önemli sorunları üzerinde yoğunlaşacak. Ayrıca ÖAD tarafından Prof. Dr. Mustafa Erdoğan öncülüğünde hazırlanan “Türkiye’de Hukuk Devleti Raporu”nun bulguları da kamuoyuyla paylaşılacak. Her konuşmacı, “Hukuk Devleti” konusunun alt başlıklarından oluşan bir panele katılacak. Panellerin her biri, bir konuyu kapsamak üzere, konu başlıkları şu şekilde olacak; Hukukun Üstünlüğü İlkesinin Teorik Temelleri, Hukuk Devleti’nin Kurumları, Türkiye’nin Dünya Hukuk Devleti Endeksi’ndeki Yeri, Türkiye’de Hukuk Devleti Raporu.

Açılış konuşmasını Özgürlük Araştırmaları Derneği Başkan Bican Şahin’in yapacağı programın onur konuğu eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç olacak. İlk oturumda ‘Hukuk Devletinin Temelleri’ konulu panelin moderatörlüğü Ali Rıza Çoban yaparken, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Ergun Özbudun, Çankaya Üniversitesi’nden Mehmet Turan, London School of Economics’ten Martin Loughlin katılacak. ‘Hukuk Devletinin Kurumları Türkiye Örneği’ konulu ikinci oturumun moderatörlüğünü Kasım Karagöz yapacak. Panelde İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Serap Yazıcı, Yakın Doğu Üniversitesi’nden Levent Köker, İstanbul Üniversitesi’nden Murat Yanık katılacak. ‘Hukuk Devleti Endeksi ve Türkiye’ adlı özel oturumda ise World Justice Project Program yöneticisi Joel Martinez bir sunum gerçekleştirecek.

Özel oturumun ardından Prof. Mustafa Erdoğan, Türkiye’de Hukuk Devleti konulu rapor sunumu yapacak. Akşamki oturumda ise YARSAV’dan Murat Aslan, İstanbul Üniversitesi’nden Mustafa Erdoğan ve İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman konuşacak.

Katılımcılar arasında sivil toplum kuruluşları, politikacılar, akademisyenler ve gazeteciler bulunuyor. Hukuk devleti konferansı Friedrich Naumann Foundation, Açık Toplum Vakfı ve Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü partnerliğinde gerçekleşiyor.