AK Parti Kahramanmaraş İl Teşkilatı'nda 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla Türkiye'de Kadın Hakları Konulu seminer düzenlendi.

Onikişubat İlçe Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi avukat Fatma Kaptanoğlu, partisinin İl Teşkilatı Toplantı Salonu'ndaki seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'de son yıllarda kadın haklarının iyileştirilmesi noktasında önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nezdinde yürütülen faaliyetlerle de kadınların bilinçlendirildiğini ifade eden Kaptanoğlu, bu çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Türkiye'de ve dünyada 1980'den sonra kadın hareketlerinin hatırlatan Kaptanoğlu, "Türkiye'de kadın hakları denilince cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren kadının siyasi ve toplumsal hayattaki konumunun güçlendirilmesi noktasında önemli adımlar atılmıştır. Hatta batı ülkelerinden pek çoğundan önce kadına seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. 1980'li yıllardan sonra ise gerek ulusal düzeyde gerekse uluslar arası düzeyde kadın hareketi güç kazanmış ve kadın hakları konusunda toplumsal bilinç giderek artmıştır" ifadesini kullandı.

Kadın haklarına ilişkin yapılan yasal düzenlemeler hakkında da bilgiler veren Kaptanoğlu, Türkiye'de kadın hakları denince ilk önce 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun geldiğini belirtti.

Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte erkeğe üstünlük sağlayan, kadın erkek eşitliğini gözetmeyen eski kanunun yerine kadın erkek eşitliğini getiren hatta kadına pozitif ayrımcılık tanıyan yeni Medeni Kanun geçerli hale geldiğini dile getiren Kaptanoğlu, şunları söyledi: "Medeni Kanun'un yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın da kadın hakları ile ilgili yaptığı çalışmalar, bu hakların kadınlar lehinde kullanılmasını sağlamıştır. En kapsamlı düzenleme ise ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik kanun olmuştur. Bu kanun 8 Mart 2012 de yürürlüğe girmiştir. Daha önce de ailenin korunmasına yönelik kanun vardı ama yeni kanun ve düzenleme ile kadınların hakları daha öncelikli olarak uygulanmaya başlandı."

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nursel Reyhanlıoğlu, Onikişubat İlçe Başkanı Ahmet Özdemir, Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ve çok sayıda kadının katıldığı program, soru cevap bölümüyle son buldu.